sâmbătă

27 aprilie, 2024

2 octombrie, 2014

Conflictul sângeros din estul Ucrainei secătuieşte arterele care leagă şi alimentează economia ţării, scrie Bloomberg.

Efectele sunt resimţite nu numai în regiune, ci în întreaga ţară, de la sectorul energetic la industria alimentară. Centralele electrice de la celălalt capăt al ţării au nevoie de cărbunele din regiunea donbas, în timp ce în Kiev, unul dintre cei mai mari producători avicoli caută în străinătate ouă, după ce ferma din Doneţk s-a închis.

Banca centrală estimează o contracţie a economiei de 10% în 2014, din cauza conflictului din est, regiune care genera aproape un sfert din producţia industrială. Iar FMI crede că cele 17 miliarde de dolari nu vor fi suficiente pentru a evita colapsul economiei.

Sistarea alimentării cu electricitate


Regiunile Doneţk şi Lugansk sunt zonele în care se aflau minele de cărbune şi industria siderurgică. Producţia industrială în luna august a fost cu 85% mai mică decât anul trecut în Lugansk şi cu 59% în Doneţk.

Cea mai mare companie energetică privată din Ucraina DTEK, deţinută de Rinat Ahmetov, are nevoie pentru termocentrale de un tip de cărbune care este extras doar în Lugansk, iar fără acesta , şi în lipsa unei alternative din Rusia, există acum un risc pentru furnizarea de energie pentru consumatorii privaţi, afirmă preşedintele companiei.

Săptămâna trecută, Ahmetov a decis oprirea furnizării de energie pentru consumatorii industriali din capitală.

Costuri ridicate de producţie

Costurile de producţie ale celui mai mare producător avicol au crescut cu 8%, întrucât trebuie să importe ouăle din Germania şi Ungaria, a spus un reprezentant al companiei. Luptele au împiedicat compania să îşi evaluaze pagubele şi riscă în orice moment falimentul.


„Nu va fi uşor să repornească producţia în multe dintre companii”, estimează Erik Berglof, economistul şel al BERD. Economia va suferi „o deteriorare semnificativă, care reflectă şi declinul producţiei în Donbas, dar şi impactul mai larg asupra economiei al conflictului”.

instituţii financiare internaţionale prognozează o situaţie economică dezastruoasă: FMI a prognozat iniţial o contracţie de 5% a PIB anul acesta, iar ccontinuarea conflictului până la finalul anului 2015 ar putea lăsa o gaură de 19 miliarde de dolari în finanţele Ucrainei.

Banca Mondială estimează că şi redresarea va fi dificilă, în condiţiile în care au fost rupte legături economice şi distrusă infrastructura.

Prăbuşirea grivnei

Rezervele valutare ale bănciii naţioane s-au redus şi se află la cel mai mic nivel din ultimii 9 ani, în condiţiile în care grivna s-a devalorizat cu 39% în acest an, arată Bloomberg. Ucraina are de plătit în 2015 15 miliarde de dolari, împrumut şi dobânzi.

instituţiile financiare internaţionale vor continua să finanţeze economia, chiar dacă conflictul afectează capacitatea guvernului de a face reformkele cerute de FMI. Analiştii cred că autorităţile ucrainene vor primi o a doua şansă şi li se va da mai mult timp. Singurul lucru pe care occidentul îl poate face pentru ucraina este să arunce cu bani în ea, spun aceştia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: