Digital

România digitalizată: plătești online, apoi mergi la ghișeu ca să dovedești plata

În ciuda nevoii disperate de bani la buget, cu un deficit bugetar care s-a dublat în doar o lună, Fiscul preferă offline-ul cand vine vorba… Mai mult

18.06.2019

Chestiunea

Noul Cod Administrativ: de la ”noua metodă de baronizare” la interesul cetățeanului. Prevederile controversate

“Codul administrativ trebuie adoptat”, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, după ce a anunțat amânarea aprobării acestuia prin OUG. Proiectul conține aproximativ 300 de pagini,… Mai mult

17.06.2019

La obiect

”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României

Textul de mai jos e o înșiruire de fragmente din articolul ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei”, apărut în revista – exclusiv print… Mai mult

17.06.2019

La obiect

Aprecierea leului maschează temporar dezechilibrele economiei. Când vine scadenţa?

Aprecierea relativ spectaculoasă a leului din ultimele săptămâni a fost mai ales efectul unei conjuncturi favorabile pe pieţele externe, dar dezechilibrul marilor deficite externe nu… Mai mult

17.06.2019

Cronicile

Bloomberg: o analiză pe Banca Națională a României și o listă de posibili înlocuitori ai lui Mugur Isărescu

de Razvan Diaconu , 21.5.2019

Cei ce l-ar putea înlocui pe Mugur Isărescu, în toamnă, la cârma Băncii Naţionale a României (BNR) sunt, deocamdată, toţi apropiaţi ai partidului de guvernământ.

Cel mai logeviv guvernator de bancă centrală din lume nu a renunţat încă, la candidatură, dar dacă ar face-o, independența băncii centrale ar fi în pericol, comentează Bloomberg.

Guvernatorul BNR are 69 de ani şi a trecut prin toate dificultăţile de la hiperinflaţia din anii ‘90, cu o ţară în pragul falimentului, până la criza financiară din 2008.

Amenințările

Decizia pe are o va lua până în octombrie, când îi expiră mandatul actual, ar putea fi crucială pentru independenţa băncii centrale a României în era populismului, în condițiile în care România le dă deja dureri de cap oficialilor UE.

UE încearcă să învingă ameninţările la adresa democraţiei în toate ţările din fostul bloc communist şi, în Ungaria şi Polonia, de exemplu, de unde vin multe din ameninţări, cei ce fac parte din consiliile de administraţie ale băncilor centrale sunt deja aliaţi guvernamentali – remarcă Bloomberg.

Bloomberg speculează scrie că Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă va exista o asemenea ameninţare la adresa profesionalismului consiliului de administraţie din BNR, ai cărui membri urmează să fie realeşi sau înlocuiţi.

Până în toamnă, Partidul Social Democrat vrea şi ar putea să-şi impună mai mulţi reprezentanţi în consiliul de administraţie, iar de calitatea profesională şi nu numai a acestora ar putea depinde şi decizia pe care o va lua Mugur Isărescu.

„Dacă actuala conducere este înlocuită de către oameni mai puţini calificaţi şi loiali politicului, atunci randamentul titlurilor de stat ar putea creşte, iar leul ar putea fi din nou sub presiune”, spune Blaise Antin, şeful cercetării pe pieţele emergente în cadrul grupului American TCW Group – un cumpărător al titlurilor de stat din România, citat de Bloomberg.

Creșterea randamentului la titlurile de stat (invers proporțional cu prețul acestora) semnalează scăderea încrederii în țara respectivă.

„Îmi este teamă că dacă nu e Isărescu, va fi cineva mai puţin credibil şi cu mai puţină influenţă”, a conchis analistul citat.

Conjunctură nefericită

Pentru România nu este un moment deloc potrivit pentru schimbarea conducerii la BNR. După o creştere rapidă, economia dă semne de încetinire, în timp ce deficitul bugetar ar putea depăşi limitele impuse de UE anul viitor, cu deficitul de cont curent la cel mai ridicat nivel din 2008.

Cu alegeri atât prezidenţiale cât şi parlamentare până la finalul anului 2020, banca centrală are nevoie de o mână fermă. Isărescu este exact această mână fermă, apreciază Bloomberg.

Mugur Isărescu a jucat un rol cheie în ascensiunea României către Uniunea Europeană în 2007 şi a fost o ancoră de stabilitate în timp ce multe guverne s-au prăbuşit. Cu el la cârma băncii, hiperinflaţia a fost învinsă, iar creşterea a ajutat în lupta împotriva sărăciei.

Următorul ţel ar fi adoptarea monedei unice, un obiectiv stabilit pentru 2024.

Actualul guvernator a câştigat în cei 28 de ani şi influenţă internaţională. A colaborat din poziția de omolog cu guvernatorii băncilor centrale din SUA și UE, oameni precum Alan Greenspan şi Mario Draghi, a primit 17 titluri de onoare universitare şi este un membru al clubului exclusivist Bilderberg Group.

Pe de altă parte, autoritatea lui Mugur Isărescu a fost pusă la încercare în ultimii doi ani: guvernul nu l-a consultat în deciziile controversate pe care le-a luat, de la reducerile de taxe şi până la aşa-numita „taxă pe lăcomia” băncilor – prima măsură generând un factor inflationist, iar a doua declanşând cele mai mari vânzări în masă pe bursa de la Bucureşti din ultimul deceniu.

Deşi în ultimii ani principalele partide din parlament au ajuns la un acord echilibrat cu privire la componenţa consiliului de administraţie din BNR, opoziţia susţine că de această data Partidul Social Democrat vrea controlul deplin.

Potențialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu

Potrivit Bloomberg, potenţialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu ar fi:

 • Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, fost ministru de Finanțe în anii ’90.
 • Aura Socol, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti, cu legături în PSD,
 • Cristian Socol, soţul Aurei şi de asemenea profesor în cadrul ASE şi legături cu PSD,
 • Leonardo Badea economist cu legături în PSD, care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Până acum, guvernatorul nu a fost explicit cu privire la intenţiile sale, jucându-se cu indicii. „Am aproape 70 de ani, nu?”, a spus Isărescu anul trecut – ceea ce era un mesaj că nu are intenţia de a mai continua.

„Parlamentul va decide”, a spus apoi, când a fost întrebat din nou în luna ianuarie. Şi a adăugat doar că „ceea ce contează este ca instituţia să fie solidă”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.5.2019

Un raspuns

 1. Pribeagul
  21.5.2019, 12:01 pm

  PSD a facut greseli enorme in activitatea de conducere a tarii. N-o spun numai eu, o spun toate sondajele si toti indicatorii de tara. Romania putea sa fie o mindra floare, printre alte mindre flori ale Pamintului, dar, prin actiunea dezastruoasa a PSD si a genitorilor sai, soarta noastra fuse cruda si d-asta data. Am pierdut inca o buna ocazie de a fi in rindul lumii; lumea moderna ne-a pierdut inaca o data pe drum. Desigur ca mai avem inca resurse. Totul este sa nu ne batem joc de ele, sa nu le irosim.
  Cu bune si cu rele, Isarescu se dovedeste a fi un valoros asset al tarii. Sa nu permitem pesedistilor sa-l iroseasca!
  Mai avem ceva bun de asteptat de la PSD? Sigur nu.
  Alegerile si referendumul din 26 mai ofera romanilor ocazia de a-i face pe guvernanti si pe conducatorii politici sa inteleaga ca au luat-o razna. Este fundamental ca romanii sa inteleaga acest lucru si sa voteze cel putin 70% dintre alegatori. Ma intreb daca factorii progresisti ai tari actioneaza in acest scop la nivelul necesitatii. Am senzatia ca mesajul necesitatii ca minim 70% dintre alegatori sa voteze nu este destul de clar, destul de puternic.
  Atentie romani, este la indemina voastra ca prin actiunea voastra, in mai putin de o saptamina, sa iesim inca o data din mizeria in care ne-a adus PSD si sa ne indreptam spre lumina.
  Romani,
  fiti atenti! Daca nu veti participa in numar mare la vot, dupa alegeri ne vom trezi exact in aceeasi mizerie.

Lăsați un comentariu


Stiri

Legea pensiilor – adoptată: impactul bugetar în anul electoral este de 5 miliarde de euro

Razvan Diaconu

Camera Deputaților a adoptat, cu 197 de voturi pentru, niciun vot împotriva și 70 de abțineri, legea pensiilor, reexaminată după ce a fost declarată parțial… Mai mult

Europa

Tabloul de bord privind Inovarea: România se distanțează de UE, Estonia devine inovator puternic, Uniunea depășește SUA

Mariana Bechir

Tabloul Inovării în UE 2019 confirmă consolidarea contraperformanțelor României: rămâne statul membru cu cel mai mic scor, cea mai mare scădere față de 2011 și… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Judecătorii Curții Constituționale au demisionat “in corpore”

Iulian Soare

Toți judecătorii Curții Constituționale din Moldova au demisionat miercuri, anunță un comunicat al acestei instituții de la Chișinău: Astăzi, 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale… Mai mult

Stiri

Renate Weber – noul Avocat al Poporului

Vladimir Ionescu

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, numirea fostului europarlamentar Renate Weber (foto) în funcția de Avocat al Poporului. Mandatul are o… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a invitat-o pe Maia Sandu în România, săptămâna viitoare

Vladimir Ionescu

Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat-o pe premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, la București. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul statului vecin. ”Astăzi am… Mai mult

Stiri

CCR declară constituţională legea de repatriere a rezervei de aur

Adrian N Ionescu

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea depusă de PNL în legătură cu legea care obligă Banca… Mai mult

Stiri

Primele obligaţiuni ipotecare din România – listate la Bursă de Alpha Bank. Ce ar trebui să urmeze

Adrian N Ionescu

  Alpha Bank România a listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cea dintâi emisiune de obligaţiuni ipotecare realizată în România, o premieră care ar… Mai mult