duminică

29 mai, 2022

Bloomberg: Favorizarea economisirii în detrimentul consumului riscă să prelungească durata revenirii economiei europene

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 iunie, 2020

Economia europeană riscă să nu fie sprijinită de o importantă sursă de creștere – consumul privat, avertizează Bloomberg.

Depozitele bancare ale cetățenilor din cele mai mari patru economii europene au crescut cu peste 100 de miliarde de euro în martie și aprilie, un ritm de creștere de trei ori mai accelerat decât media ultimului deceniu.

”O parte din economiile realizate recent vor fi cheltuite și am început să vedem deja câteva semnale în această direcție. Vom reveni însă la situația de dinainte? Nu. Sunt destul de îngrijorat în legătură cu acest aspect”, a comentat pentru presa internațională Gilles Moec, economist-șef la AXA.


Consumul privat, care reprezintă mai mult de jumătate din economia europeană, este esențial pentru revenire, evoluția slabă din primul trimestru reprezentând pentru două treimi din contracția economică consemnată de UE în acest interval.

Franța, Italia și Spania, unde pandemia Covid-19 a dus la moartea a peste 90.000 de persoane, au consemnat creșteri însemnate ale ritmului anual de economisire. Germania, care s-a descurcat mai bine la prevenirea răspândirii epidemiei, nu a înregistrat creșteri semnificative.

Evoluția șomajului va avea la rândul său un impact asupra consumului viitor. Deși multe state europene s-au confruntat cu un număr semnificativ de contracte de muncă suspendate, schemele de șomaj tehnic instituite de guverne au suprimat o potențială explozie a ratei șomajului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Acest lucru s-ar putea schimba însă în lunile ce urmează. Mari companii europene, precum operatorul aerian Lufthansa sau producătorul auto Renault au anunțat deja disponibilizări, ca urmare a prăbușirii cererii.


”Eliberarea economiilor ar adăuga combustibil suplimentar unei reveniri care începe să prindă contur. Va trebui să înceapă pentru ca revenirea să ia avânt”, a comentat și Dirk Schumacher, economist la Natixis.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: