În materie de disciplină fiscală, Uniunea Europeană impune statelor membre un plafon maxim de 3% din PIB al deficitului bugetar, însă 5 state UE vor ieși în 2016 din această țintă, arată un studiu Bloomberg.
Aceste 5 state, potrivit Bloomberg, sunt: Marea Britanie, Franța, Spania, Grecia și Croația. Alte trei economii- Finlanda, Polonia și România- au planificat pentru 2016 deficite egale cu limita maximă admisă
Potrivit regulilor UE, guvernele trebuie să limiteze deficitul bugetar la 3% din PIB și datoria publică, la cel mult 60% din PIB. În caz contrar, UE poate amenda statele care încalcă aceste reglementări, însă această procedură nu a fost niciodată aplicată.
De la operaționalizarea Pactului de Creștere și de Stabilitate, din 1998, 25 dintre actualele 28 de state membre au depășit limita impusă a deficitului bugetar. Suedia, Estonia și Luxemburg sunt statele care niciodată nu au încălcat regula de maxim 3% deficit.
Criza financiară declanșată în 2008 este în principal responsabilă de rezultatele economice proaste înregistrate în Europa: în 2007 doar 2 state nu respectau regula (Grecia și Ungaria), însă în 2009 numărul acestora a urcat la 22, inclusiv Germania și Austria.
În perioada crizei, deficitul mediu înregistrat în UE a fost 6,7% . În 2010, Irlanda a înregistrat recordul de deficit: 32,2 %, potrivit datelor Comisiei Europene.
Clubul celor 5 state care ies din ținta de deficit în 2016 este cel mai mic din ultimii 9 ani. Pentru Grecia sau Franța acest indiciu nu are relevanță: Grecia este în cel de-al 21-lea an consecutiv în care depășește ținta de deficit, Franța în cel de-al 9-lea an consecutiv. Ambele state au primit avertismente din partea Comisiei Europene, Franței fiindu-i acordat un termen (2017) până la care să adopte toate reformele necesare încadrării în ținta de deficit.
Ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin, afirmă că va îndeplini condițiile Comisiei, dar analiza Bloomberg nu este optimistă: prognoza pentru Franța indică 3,2% din PIB deficit în 2017, acesta coborând la 3% în 2018.
În afara Franței, doar Croația mai depășește ținta de deficit în 2017, arată analiza Bloomberg.
Luxemburg, Estonia și Germania sunt statele care își manageriază bugetele cel mai bine în 2016.