luni

15 iulie, 2024

28 noiembrie, 2011

Senatul şi-a ales luni seara preşedintele, după ce postul rămăsese vacant prin revocarea lui Mircea Geoană.

Senatorul PDL Vasile Blaga a fost ales preşedinte al Senatului, cu 69 de voturi pentru şi 63 împotrivă, în plen.

Susţinut de PDL, UNPR şi UDMR, Blaga l-a învins pe social-democratul Titus Corlăţean, sprijinit de PSD, PNL şi PC.


Astfel, PDL ocupă primele patru funcţii în stat, după ce PSD l-a exclus din partid şi l-a demis din funcţia de preşedinte al Senatului pe Mircea Geoană, prin vot în plen, alături de Putere.

Alegerea lui Vasile Blaga pe cea de-a doua funcţie în stat înseamnă, parctic, revenirea acestuia în prima linie a PDL.

La alegerile din luna mai anul acesta, vasila Blaga a pierdut preşedinţia partidului în faţa lui Emil Boc, obţinând 34% din voturile participanţilor la Convenţie. Odată cu înfrângerea, şi pe fondul tensiunilor cu preşedintele Traian Băsescu, Vasile Blaga şi-a rărit ieşirile în public, alături de grupul care-l susţinea în partid, celebra trimpletă BVB (Blaga-Videanu-Berceanu).

Intrarea în anul electoral îl găseşte pe senatorul PDL într-o poziţie avantajoasă, funcţia în stat readucându-i influenţa şi în partid: este unul din social-liberalii cu cele mai bune canale de comunicare cu formaţiunile de stânga.

Declaraţii:


Imediat după numărarea voturilor, Vasile Blaga a lansat un mesaj-liant între toate partidele din Senat şi i-a măgulit pe senatori, subliniind că sunt reprezentanţii Camerei superioare a Parlamentului.

”Împreună vom reuşi să recuperăm din restanţele pe care le avem în procesul de legiferare. O să depun eforturile necesare pentru a normaliza relaţiile dintre noi. Relaţiile şi discuţiile dintre grupurile parlamentare trebuie să ia o altă turnură. Am convingerea că Senatul este şi va rămâne şi prin calitatea celor care o compun Camera superioară a Parlamentului”, a spus Blaga.

Învinsul, social-democratul Titus Corlăţean, a i-a urat succes lui Blaga, dar a preciat că USL va contesta alegerea la Curtea Constituţională.

”O chestiune de principiu – noi am afirmat că grupul PSD va ataca la CCR această decizie care încalcă dreptul grupului PSD de a desemna noul preşedinte al Senatului. Vom aştepta decizia Curţii Constituţionale. Nu suntem şi nu facem parte dintre cei care se înmoaie. Trebuie să luptăm. Indiferent de rezultat, îl felicit pe noul preşedinte al Senatului şi să îi urez succes în interesul Parlamentului şi prestigiului pe care Parlamentul trebuie să îl dobândească în perspectivă”, a afirmat senatorul PSD.

Fostul preşedinte social-democrat al Senatului, Mircea Geoană, a găsit prilejul să-i ironizeze pe cei doi lideri ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, şi să ceară demiterea lor din conducerea Uniunii, după ce aceştia l-au debarcat pe el de la şefia Camerei superioare.

”Dacă ar fi să glumim, am putea spune că cei doi co-lideri ai USL vor spune senini la televiziune <Am înfrânt!>”. Cred că cei care mai aveau îndoieli cu privire la slaba capacitate de management a acestora au început să se lămurească. Cred că vocile de nemulţumire, care erau relativ restrânse în interiorul celor două partide, vor creşte în intensitate. Cred că asistăm de fapt la începutul sfârşitului celor doi lideri ai USL. Ţara are nevoie în acest moment de o alternativă”, a spus Geoană.

El a sublniat că Opoziţia şi-a slăbit capacitatea de a lupta.

”Ceea ce a început ca o improvizaţie a USL-ului s-a terminat cu un dezastru pentru Opoziţie. Este o înfrângere ruşinoasă. A meritat cu vârf şi îndesat ca Vasile Blaga să fie ales preşedintele Senatului. Tot ce înseamnă funcţii în statul român sunt dominate de actuala Putere şi ultima redută care mai rezista în faţa acestui asalt brutal era Senatul. Astăzi, capacitatea Opoziţiei de a lupta cu actuala Putere este foarte slabă”, a mai afirmat Geoană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: