(BSOG) şi partenerii săi au anunțat că au aprobat decizia finală de investiții în proiectului Midia Gas Development Project (MGD), în valoare de 400 de milioane de dolari, de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.
Anunțul vine după ce compania, controlată de fondul american de investiții Carlyle International Energy Partners şi de BERD, a deplâns efectele negative pe care noile taxe și restricții impuse de OUG 114.
Din cauza aceleiași ordonanțe, OMV Petrom tocmai a anunțat, miercuri, că amână investiţia în perimetrul Neptun Deep, pe care îl are concesionat împreună cu Exxon Mobile.
Schimbarea OUG 114
BSOG şi partenerii săi (Petro Ventures şi Gas Plus) contează pe eliminarea din OUG a taxelor suplimentare impuse, ca și a altor restricții, potrivit comunicatului emis joi dimineaţă.
„Decizia finală de investiție a fost luată cu bună-credință, pornind de la premisa că BSOG și partenerii săi de concesiune vor reuși restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe și contribuții suplimentare recent introduse, precum și a oricăror restricții privind libera circulație a gazelor pe o piață deplin liberalizată, conform legislației europene”, spune comunicatul citat.
Schimbările cerute de companie (atât în OUG 114 cât şi în Legea offshore adoptată anul trecut) „sunt necesare atât pentru a face Proiectul MGD o investiție viabilă, cât și pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”, precizează comunicatul.
Pregătiri
BSOG a încheiat cu Engie un acord pe termen lung de vânzare a volumelor de gaze produse, cu excepţia celor pe care noile reglementări trebuie oferite pe piaţa centralizată. Engie cotrolează distribuţia şi furnizarea de gaze la sud de Carpaţi.
Totodată, BSOG a asigurat transportul prin Transgaz a gazelor produse în Marea Neagră pe o perioadă de 15 ani.
„A fost contractată construcţia întregii infrastructuri a proiectului MGD, inclusiv toate facilităţile ofshore şi onshore”, până în primul trimestru din 2021.
Dezvoltarea sondelor de foraj pentru cele cinci puţuri de producţie a fost contractată cu firma românească GSP.
BSOG „are plăcerea de a anunţa că circa 70% din activităţile contractate au componentă românească”, mai spune comunicatul, în întâmpinarea uneia dintre condițiile puse de legea offshore.
„Acest proiect este în foarte mare măsură unul de pionierat, cu multe premiere în România. Împreună cu partenerii noştri de concesiune, apreciem în mod deosebit sprijinul pe care l-am primit pe parcurs din partea instituțiilor din România, Transgaz, comunităţii noastre din Corbu și contractorilor, care a fost vital pentru obţinerea deciziei finale de investiţie. Așteptăm cu nerabdare să construim și să punem în funcţiune acest proiect de o importanţă crucială pentru industria energetică a României”, a declarat Mark Beacom, directorul General Executiv al BSOG.
BSOG şi partenerii
Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi BERD, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România, al cărei portofoliu companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.
Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul.
La 31 decembrie 2017 grupul avea 45 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.600 de kilometri de rețea de distribuție în 39 de municipalități deservind peste 72.000 de utilizatori finali, şi un număr de 181 de angajați.
Gas Plus deține o participație de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.
Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.
Un răspuns
O pozitie necesara, poate asa guvernul iresponsabil al coalitiei penalilor va renunta la prevederile nocive economic din OUG 114 si va tine cont de celelalte cerinte indreptatite ale BSOG.