marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 iunie, 2022

Black Sea Oil & Gas (BSOG) a început producția de gaze în zăcământul Midia și a pompat în rețeaua națională primele volume extrase din perimetrele offshore de mică adâncime Ana și Doina, din platforma continentală românească a Mării Negre, potrivit unui comunicat al companiei.

Este prima dezvoltare a unui proiect nou offshore de mai bine de 30 de ani. BSOG operează cele două zăcăminte împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, și va extrage jumătate de miliard de metri cubi de gaze în acest an. Resursele sunt estimate la circa 10 miliarde de metri cubi.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) a fost realizat în ciuda dificultăților pandemiei și, mai nou, ale războiului Rusiei în Ucraina. „Proiectul MGD asigură nu doar 10% din cererea de gaze a României, ci și deschide calea, poate chiar utilizând infrastructura proiectului nostru, altor proiecte de dezvoltare din platoul continental al Mării Negre aparţinând României”, spune Mark Beacom, directorul general (CEO) al BSOG.


„Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina”, mai arată comunicatul.

Primul proiect offshore din ultimii 30 de ani

Proiectul MGD constă în:

  • cinci sonde de producție (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producție la zăcământul Ana),
  • o platformă de producție monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi
  • o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor (STG)  din comuna Corbu, județul Constanța.

Gazele tratate sunt livrate în Sistemul Național de Transport  la staţia de măsurare a gazelor aflată în incinta STG”, mai spun cei de la BSOG.

De asemenea, acest proiect lansează o serie de inițiative de dezvoltare a energiei verzi, ceea ce face ca MGD să devină o infrastructură integrată de tranziție energetică, mai spune comunicatul citat.


BSOG este deținută de compania Carlyle International Energy Partners a fondului de investiții american Carlyle şi de BERD.

BSOG deține o participație de 70% la concesiunea perimetrului XV Midia – Zona de apă de mică adâncime și este compania operatoare în numele parteneriatului cu Petro Ventures Resources (20% participaţie) şi Gas Plus Dacia (10%).

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia, activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul.

La 31 decembrie 2021, grupul avea 43 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.800 de kilometri de rețea de distribuție în 40 de municipalități, deservind peste 60.000 de utilizatori finali, şi un număr de 159 de angajați.

Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: