Analiză

Rețetă: Cum îți majorezi deficitul de 5 ori în 3 ani fără să construiești nimic de anvergură

Deficitul bugetului general consolidat pe primele nouă luni din 2019 a crescut cu peste 11 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut… Mai mult

31.10.2019

La obiect

Comisia Europeană funcționează de la 1 noiembrie în ”mod avarie”

Ziua de 1 noiembrie ar fi trebuit să marcheze un nou început pentru Uniunea Europeană: o nouă Comisie urma să își înceapă mandatul, într-o Uniune… Mai mult

31.10.2019

La obiect

Situația financiară la care se așteaptă economiștii și bancherii pe final de an

Amploarea dezechilibrării indicatorilor critici ai economiei pe 2019 creşte cu siguranţă, iar incertitudinea contextului politic îi îndeamnă la prudență pe economiști, pentru că sporeşte dificultatea… Mai mult

31.10.2019

La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Cronicile

Bizareriile Bugetului 2016: Numai ”cheltuielile sociale” la Interne și Apărare costă peste un miliard de euro. Pentru autostrăzi se alocă mai puțin de jumătate

de Alexandra Pele 7.12.2015

executie-bugetaraBugetele a opt ministere ar urma să crească în 2016 față de execuția preliminară din acest an.
La șase dintre ministere, creșterile sunt de peste 10%. După cum era de așteptat, o mare parte din alocările suplimentare ce au fost făcute pentru a acomoda majorările de salarii din sectorul public.

De asemenea, două ministere au cheltuieli suplimentare substanțiale cu asistența socială, ca urmare a reintroducerii pensiilor speciale pentru militari, polițiști și alți funcționari din sistemul de Apărare: peste un miliard de euro. Asta în timp ce creșterea pentr Pilonul II de pensii (unde timpulînseamnă, de fapt, factor de multiplicare) este de numai 0,1, față de 0,5.

În alte cazuri, alocările suplimentare s-au făcut pentru cheltuieli legate de investiții, un capitol bugetar unde executivul a fost optimist în anii anteriori, unde însă execuția a fost sub așteptări.

Investițiile, atât cele de la buget cât și cele aferente fondurilor europene, ar urma să însumeze 37,6 miliarde de lei în 2016, în creștere față de execuția din acest an.

Pe de altă parte, execuția preliminară din 2015 este sub programul inițial și chiar sub programul revizuit în urma rectificărilor bugetare. Astfel, la începutul anului, Guvernul Ponta bugetase investiții de 45 de miliarde de euro, bazându-se pe fonduri europene de 24,3 miliarde de lei.

Din execuția preliminară, reiese că la finele anului, cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare se vor ridica la numai 16,7 miliarde de lei, respectiv 68,8% din programul inițial, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Pe de altă parte, execuția cheltuielilor de capital ar urma să fie mai apropiată de program, de 16,2 miliarde de lei, față de 18,4 miliarde de lei prevăzute la începutul anului.

investitii fe

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

Creșterile bizare din zona militarizată: peste un miliard de euro la pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor

O mențiune importantă: În timp ce alocările pentru infrastructură au scăzut, alături de cele pentru educație (unde sunt creșteri doar pe partea de rechizite) și Sănătate (unde creșterile sunt pentru salarii), bugetul alocă un total de peste un miliard de euro pentru așa numitele ”Cheltuieli sociale” ale ministerului Apărării și Ministerului de Interne o sumă dublă față de cea alocată pentru infrastructura rutieră.
Cheltuielile nu sunt pentru dotarea Armatei sau a Poliției, ci pemntru pensiile speciale.

 • Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională

Bugetul acestui minister ar urma să crească de 2,2 ori, de la 185,8 milioane de lei (execuția preliminară din acest an) la 425,5 milioane de lei în 2016.

Pentru proiecte cu finanțare europeană pe viitorul exercițiu bugetar al UE s-au alocat 289,3 milioane de lei.

De asemenea, pentru cheltuielile de capital s-au alocat 115,9 milioane de lei, în creștere cu 103,4% față de execuția preliminară din acest an. În 2014, Ministerul Comunicațiilor a realizat investiții în valoare de 16,1 milioane de lei, iar în acest an, cheltuielile de capital sunt prognozate a fi de circa 56,9 milioane de lei.

Cheltuielile de personal cresc cu 73,8%, un procent semnificativ mai ridicat decât în cazul altor ministere.

comunicatii

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

 •  Ministerul Apărării Naționale

Bugetul Ministerii Apărării Naționale crește cu 51,65% față de execuția preliminară din 2015, respectiv cu 3,8 miliarde de lei.

Peste 70% din această sumă, respectiv 2,7 miliarde de lei, reprezintă alocări suplimentare la capitolul asistență socială. 

În vara acestui an, Parlamentul a votat legea privind pensiile militare. Actul normativ prevede că militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă și care au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani (din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu) au dreptul la pensie de serviciu.

Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este diferită de a cetățenilor obișnuiți: media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor. La media obţinută se adaugă un spor de până la 15%.

De asemenea, cheltuielile de capital ale Ministerului Apărării ar urma să însumeze 3,1 miliarde de lei în 2016, de două ori mai mult decât în acest an.

aparare

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

 • Ministerul Culturii

Bugetul Ministerului Culturii crește în 2016 cu 26,48% față de execuția preliminară din acest an, ajungând la 773,2 milioane de lei.

Cu excepția cheltuielilor de personal, cu 10,3% mai mari decât anul acesta, majoritatea cheltuielilor acestui minister au fost tăiate. La bunuri și servicii, spre exemplu, se va face o economie de 7,8 milioane de lei.

Evoluția pozitivă a bugetului vine din sumele suplimentare acordate pentru proiectele cu finanțare din fonduri europene aferente exercițiului 2014-2020, unde pentru Ministerul Culturii s-au alocat 200 de milioane de lei.

cultura

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

 • Ministerul Afacerilor Interne

Bugetul Ministerului Afacerilor Interne va crește cu 16,31%, la 11,6 miliarde de lei.

Cheltuielile de asistență socială cresc de la 69,6 milioane de lei la 2,2 miliarde de lei.

Pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente noului cadrul financiar al Uniunii s-au alocat 124,9 milioane de lei.

Pe de altă parte, cheltuielile de capital au fost reduse cu 24,8% față de execuția preliminară din acest an, la 769,8 milioane de lei.

interne

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

 • Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri

Bugetul de la Economie crește cu 15,8% față de execuția din acest an. Astfel, anul viitor, acesta ar urma să se ridice la 617,8 milioane de lei. Cheltuielile de personal vor înregistra o creștere de 21,7%, iar subvențiile au fost majorate cu 62,2%.

Cele mai semnificative diferențe în ceea ce privește împărțirea cheltuielilor sunt la capitolul alte transferuri (+235,7%) și fonduri europene postaderare (-87%).

economie

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

 • Ministerul Sănătăţii

Bugetul Ministerului Sănătății crește cu 10,4%, la 7,7 miliarde de lei, față de 7 miliarde de lei, execuția preliminară pe acest an.

Finanțarea pentru proiectele din fonduri europene postaderare (2007-2013) scade cu 8,1% la 152,7 milioane de lei. Ministerul nu are prevăzute sume pentru noul exercițiu bugetar al Uniunii.

Cheltuielile de capital au fost majorate cu 21,9% la 143,5 milioane de lei.

sanatate

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.12.2015

Un raspuns

 1. adi
  8.12.2015, 9:13 am

  Buna dim!
  Si ne miram de ce suntem unde suntem… adica o tara saraca fara perspective……Cred ca la nivelul d.voastra ati putea sa selectati persoane mai bine pregatite pentru a prezenta anumite informatii din domeniul public …Bineneteles daca acest articol nu are drept scop MANIPULAREA….SI IN ACEST CAZ TOT REA INTENTIE ..Deci bugetul M Ap N a crescut cu peste 2 miliarde intrucat pensiile militare au fost mutate pt plata de la Ministerul Muncii la Ministerul Apararii NAtionale!! Daca ati fi fost macar un pic pregatiti ati fi observat ca aceasta creste de la MApN se regaseste in minusul de la Ministerul Muncii… DECI NU PT FAPTUL CA AU FOST INTRODUSE PENSIILE SPECIALE PT MILITARI…. INCOMPETATENTA GRASA…RUSINE!

Lăsați un comentariu


Stiri

Bancherii au discutat cu premierul Orban despre digitalizarea Fiscului și alte proiecte promise și nefinalizate de Eugen Teodorovici

Vladimir Ionescu

Conducerea Asociației Române a Băncilor s-a întâlnit luni cu premierul Ludovic Orban, la Palatul Victoria, surse apropiate întâlnirii declarând potrivit HotNews că ”discuțiile au vizat… Mai mult

Stiri

Polarizarea economiei: 65% din cifra de afaceri este realizată de 0,5% din totalul firmelor – CCIR

Adrian N Ionescu

Doar 0,53% din totalul societăţilor comerciale care au depus bilanţuri contabile în anul fiscal 2018 realizează 65% din cifra de afaceri totală din economie, potrivit… Mai mult

Stiri

Noul șef al Comisiei Naționale de Prognoză este Nicolae Cristian Stănică

Adrian N Ionescu

Nicolae Cristian Stănică a fost numit în funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Strategie şi Prognoză (CNSP), printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban, publicată… Mai mult

Stiri

Consiliul Concurenței: Companiile petroliere decid prețurile la carburanți în funcție de liderul pieței

Adrian N Ionescu

Companiile petroliere aşteaptă mişcările strategice ale liderului pieţei, OMV Petrom, pentru a decide modul în care modifică preţul carburanţilor, se arată în raportul anual al… Mai mult

Stiri

Timișoara / 3 morți după deratizarea unui bloc. A fost detectată prezența unei neurotoxine

Vladimir Ionescu

UPDATE: Poliţia Timiş a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în cazul deratizării dintr-un bloc din Timişoara, de pe strada Mioriţei, în… Mai mult

Stiri

Statul trebuie să recupereze 400 mil. euro de la CFR Marfă – Bogdan Chirițoiu prevestește decizia Comisiei Europene

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană a decis că ajutorul de stat acordat companiei CFR Marfă în 2013 a fost ilegal, iar statul român va trebui să recupereze circa… Mai mult

Stiri

Conferința CursDeGuvernare Buget și Fiscalitate 2020. Participă premierul Ludovic Orban

Redacţia

CursDeGuvernare.ro, cu sprijinul ASE și AMCHAM, organizează conferința „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, pe 27 noiembrie 2020, începând cu… Mai mult