La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

Cronicile

Bizareriile Bugetului 2016: Numai ”cheltuielile sociale” la Interne și Apărare costă peste un miliard de euro. Pentru autostrăzi se alocă mai puțin de jumătate

de Alexandra Pele 7.12.2015

executie-bugetaraBugetele a opt ministere ar urma să crească în 2016 față de execuția preliminară din acest an.
La șase dintre ministere, creșterile sunt de peste 10%. După cum era de așteptat, o mare parte din alocările suplimentare ce au fost făcute pentru a acomoda majorările de salarii din sectorul public.

De asemenea, două ministere au cheltuieli suplimentare substanțiale cu asistența socială, ca urmare a reintroducerii pensiilor speciale pentru militari, polițiști și alți funcționari din sistemul de Apărare: peste un miliard de euro. Asta în timp ce creșterea pentr Pilonul II de pensii (unde timpulînseamnă, de fapt, factor de multiplicare) este de numai 0,1, față de 0,5.

În alte cazuri, alocările suplimentare s-au făcut pentru cheltuieli legate de investiții, un capitol bugetar unde executivul a fost optimist în anii anteriori, unde însă execuția a fost sub așteptări.

Investițiile, atât cele de la buget cât și cele aferente fondurilor europene, ar urma să însumeze 37,6 miliarde de lei în 2016, în creștere față de execuția din acest an.

Pe de altă parte, execuția preliminară din 2015 este sub programul inițial și chiar sub programul revizuit în urma rectificărilor bugetare. Astfel, la începutul anului, Guvernul Ponta bugetase investiții de 45 de miliarde de euro, bazându-se pe fonduri europene de 24,3 miliarde de lei.

Din execuția preliminară, reiese că la finele anului, cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare se vor ridica la numai 16,7 miliarde de lei, respectiv 68,8% din programul inițial, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Pe de altă parte, execuția cheltuielilor de capital ar urma să fie mai apropiată de program, de 16,2 miliarde de lei, față de 18,4 miliarde de lei prevăzute la începutul anului.

investitii fe

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

Creșterile bizare din zona militarizată: peste un miliard de euro la pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor

O mențiune importantă: În timp ce alocările pentru infrastructură au scăzut, alături de cele pentru educație (unde sunt creșteri doar pe partea de rechizite) și Sănătate (unde creșterile sunt pentru salarii), bugetul alocă un total de peste un miliard de euro pentru așa numitele ”Cheltuieli sociale” ale ministerului Apărării și Ministerului de Interne o sumă dublă față de cea alocată pentru infrastructura rutieră.
Cheltuielile nu sunt pentru dotarea Armatei sau a Poliției, ci pemntru pensiile speciale.

 • Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională

Bugetul acestui minister ar urma să crească de 2,2 ori, de la 185,8 milioane de lei (execuția preliminară din acest an) la 425,5 milioane de lei în 2016.

Pentru proiecte cu finanțare europeană pe viitorul exercițiu bugetar al UE s-au alocat 289,3 milioane de lei.

De asemenea, pentru cheltuielile de capital s-au alocat 115,9 milioane de lei, în creștere cu 103,4% față de execuția preliminară din acest an. În 2014, Ministerul Comunicațiilor a realizat investiții în valoare de 16,1 milioane de lei, iar în acest an, cheltuielile de capital sunt prognozate a fi de circa 56,9 milioane de lei.

Cheltuielile de personal cresc cu 73,8%, un procent semnificativ mai ridicat decât în cazul altor ministere.

comunicatii

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

 •  Ministerul Apărării Naționale

Bugetul Ministerii Apărării Naționale crește cu 51,65% față de execuția preliminară din 2015, respectiv cu 3,8 miliarde de lei.

Peste 70% din această sumă, respectiv 2,7 miliarde de lei, reprezintă alocări suplimentare la capitolul asistență socială. 

În vara acestui an, Parlamentul a votat legea privind pensiile militare. Actul normativ prevede că militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă și care au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani (din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu) au dreptul la pensie de serviciu.

Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este diferită de a cetățenilor obișnuiți: media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor. La media obţinută se adaugă un spor de până la 15%.

De asemenea, cheltuielile de capital ale Ministerului Apărării ar urma să însumeze 3,1 miliarde de lei în 2016, de două ori mai mult decât în acest an.

aparare

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

 • Ministerul Culturii

Bugetul Ministerului Culturii crește în 2016 cu 26,48% față de execuția preliminară din acest an, ajungând la 773,2 milioane de lei.

Cu excepția cheltuielilor de personal, cu 10,3% mai mari decât anul acesta, majoritatea cheltuielilor acestui minister au fost tăiate. La bunuri și servicii, spre exemplu, se va face o economie de 7,8 milioane de lei.

Evoluția pozitivă a bugetului vine din sumele suplimentare acordate pentru proiectele cu finanțare din fonduri europene aferente exercițiului 2014-2020, unde pentru Ministerul Culturii s-au alocat 200 de milioane de lei.

cultura

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

 • Ministerul Afacerilor Interne

Bugetul Ministerului Afacerilor Interne va crește cu 16,31%, la 11,6 miliarde de lei.

Cheltuielile de asistență socială cresc de la 69,6 milioane de lei la 2,2 miliarde de lei.

Pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente noului cadrul financiar al Uniunii s-au alocat 124,9 milioane de lei.

Pe de altă parte, cheltuielile de capital au fost reduse cu 24,8% față de execuția preliminară din acest an, la 769,8 milioane de lei.

interne

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

 • Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri

Bugetul de la Economie crește cu 15,8% față de execuția din acest an. Astfel, anul viitor, acesta ar urma să se ridice la 617,8 milioane de lei. Cheltuielile de personal vor înregistra o creștere de 21,7%, iar subvențiile au fost majorate cu 62,2%.

Cele mai semnificative diferențe în ceea ce privește împărțirea cheltuielilor sunt la capitolul alte transferuri (+235,7%) și fonduri europene postaderare (-87%).

economie

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

 • Ministerul Sănătăţii

Bugetul Ministerului Sănătății crește cu 10,4%, la 7,7 miliarde de lei, față de 7 miliarde de lei, execuția preliminară pe acest an.

Finanțarea pentru proiectele din fonduri europene postaderare (2007-2013) scade cu 8,1% la 152,7 milioane de lei. Ministerul nu are prevăzute sume pentru noul exercițiu bugetar al Uniunii.

Cheltuielile de capital au fost majorate cu 21,9% la 143,5 milioane de lei.

sanatate

Sursă: Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.12.2015

Un raspuns

 1. adi
  8.12.2015, 9:13 am

  Buna dim!
  Si ne miram de ce suntem unde suntem… adica o tara saraca fara perspective……Cred ca la nivelul d.voastra ati putea sa selectati persoane mai bine pregatite pentru a prezenta anumite informatii din domeniul public …Bineneteles daca acest articol nu are drept scop MANIPULAREA….SI IN ACEST CAZ TOT REA INTENTIE ..Deci bugetul M Ap N a crescut cu peste 2 miliarde intrucat pensiile militare au fost mutate pt plata de la Ministerul Muncii la Ministerul Apararii NAtionale!! Daca ati fi fost macar un pic pregatiti ati fi observat ca aceasta creste de la MApN se regaseste in minusul de la Ministerul Muncii… DECI NU PT FAPTUL CA AU FOST INTRODUSE PENSIILE SPECIALE PT MILITARI…. INCOMPETATENTA GRASA…RUSINE!

Lăsați un comentariu


Stiri

Summit RBL: Blind spots în modele de business și organizații

Vladimir Ionescu

Nu întotdeauna viteza de transformare a organizațiilor ține pasul cu ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru și cu dinamica oamenilor din companie.… Mai mult

Stiri

Industria din România a intrat în a doua lună de contracție – barometru IRSOP

Vladimir Ionescu

Activitatea din industrie a intrat în a doua lună de contracție, în contextul în care cererea a rămas slabă și a influențat negativ volumul producției… Mai mult

Stiri

Cererea mondială de petrol în 2020, cel mai redus ritm de creştere din ultimii 10 ani – estimare IEA

Adrian N Ionescu

Agenţia Internaţională de Energie (IEA) a estimat pentru ianuarie 2020 cea dintâi reducere lunară a cererii de petrol de la criza financiară din 2009 încoace,… Mai mult

Europa

Italia avertizează UE că trebuie să se pregătească să o ajute financiar și să îi ofere ”flexibilitate” în respectarea obiectivelor bugetare

Iulian Soare

Italia transmite semnale de avertizare către UE că are nevoie de flexibilitatea Comisiei Europene în chestiunea respectării obiectivelor bugetare, din cauza epidemiei de coronavirus ce… Mai mult

Europa

Venezuela a devenit al treilea mare rezervor de migrație în UE – statistica europeană a cererilor de azil

Iulian Soare

Numărul cetățenilor străini care solicită azil în Uniunea Europeană a crescut pentru prima dată după 2015, cu un salt important al solicitanților din America Latină,… Mai mult

Stiri

Creșterea economică a României în 2020 va fi 4,1%, ca în 2019 – estimare Comisia Națională de Prognoză

Adrian N Ionescu

Comisia Națională de Prognoză și Statistică (CNSP) vede o creștere economică reală de 4,1% în 2020, ca aceea estimată pentru anul trecut, chiar dacă avertizează,… Mai mult

Stiri

Nicolae Istudor a fost reales Rector al ASE

Vladimir Ionescu

Comunitatea universitară a Academiei de Studii Economice din București și-a votat Rectorul pentru perioada 2020-2024, în funcție fiind reales profesor universitar doctor Nicolae Istudor. Potrivit… Mai mult


-->