Spitalele şi clinicile de stat din toată ţara vor primi gratuit softuri antivirus, pentru a le folosi un an, a anunţat miercuri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Oferta vine din partea Bitdefender, companie românească specializată în securitate cibernetică, și a fost făcută după cyberatack-ul masiv ce a afectat peste 20 de spitale din toată țara.
Spitalele au fost anunțate de această ofertă și au fost invitate să trimită cereri în acest sens.
„Atacul informatic a afectat mai mult de 20 spitale din tara, a adus la deconectarea altora, ca să nu fie subiectul acestui atac informatic. Cei de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică au notificat că un an toate spitalele din România pot primi gratuit protecție din partea bitdefender. Trebuie doar o simplă solicitare, până atunci o să reușim și proiectul de digitalizare. Și aici, spital județean și DSP au aplicat în PNRR pentru digitalizare care va include soluții informatice care să prevină cât se poate, pentru nu e niciun sistem invulnerabil, se întâmplă în toate țările din lume. E important să reducem cât se poate riscurile și ceea ce este cel mai important să protejam datele personale ale pacienților”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.
(Citește și: Atacuri cibernetice asupra a 4 spitale românești. SRI: nu aveau niciun antivirus)
Soluţiile de securitate informatică oferite de Bitdefender
Instituţiile sanitare publice de toate dimensiunile, de la cabinete medicale, la spitale judeţene de mari dimensiuni, pot solicita acces gratuit timp de 12 luni la soluţia Bitdefender MDR Foundations, care oferă acces permanent la o echipă de experţi în securitate cibernetică şi se bazează pe tehnologiile din spatele Bitdefender GravityZone Enterprise, conform companiei.
“Atacurile ransomware la adresa sistemului sanitar din România ne arată încă o dată că hackerii acţionează lipsit de orice etică lovind cele mai vulnerabile ţinte, fără să ţină cont de potenţialele pierderi de vieţi omeneşti pe care le pot cauza asemenea acţiuni. Bitdefender vine în sprijinul acestor instituţii oferind acces gratuit la serviciile sale astfel încât activitatea spitalelor să se desfăşoare neîntrerupt şi fără a pune vreun moment în pericol sănătatea pacienţilor“, a declarat Florin Talpeş, co-fondator şi CEO al Bitdefender.
DNSC caută încă sursa atacului cibernetic masiv declanșat asupra spitalelor
Luni, DNSC a informat că 21 de spitale din România, care folosesc platforma informatică Hipocrate, au fost afectate de atacul cibernetic executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele acestor unităţi.
„DNSC desfăşoară o investigaţie asupra unui atac cibernetic executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică Hipocrate. În acest moment putem confirma faptul că 21 de spitale au fost afectate în urma atacului. Spitalul de Pediatrie Piteşti a fost afectat începând cu data de sâmbătă 10 februarie 2024. Celelalte spitale au fost afectate începând cu 11-12 februarie 2024”, conform unei actualizări publicate luni seara de DNSC.
Conform datelor DNSC, alte 79 de unităţi din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet şi se desfăşoară investigaţii suplimentare pentru a se stabili dacă au fost (sau nu) ţinta atacului.
Majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranţă a datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent (1-2-3 zile în urmă) cu excepţia unuia, ale cărui date au fost salvate cu 12 zile în urmă.
Marți, numărul spitalelor afectate ajunsese la 26,.
****