vineri

19 aprilie, 2024

6 ianuarie, 2021

Sursa foto: digitexcity.com

Criptomoneda bitcoin a fost tranzacționată la cotații de peste 35.000 de dolari pe piețele asiatice, până la un nou maxim istoric de 35.879 dolari, continuându-și raliul în care doborâse, în decembrie, recordul de 20.000 de dolari.

Valoarea bitcoin a crescut cu 800 % față de dolar, din martie încoace, dar slăbiciunea dolarului provine mai ales din cauze fundamentale, legate de politicile fiscale și monetare (dobânzi de refinanțare care tind la zero), aplicate de SUA ca răspuns la criza coronavirus.

Bitcoin este un instrument de plată digital, numit generic criptomonedă, fiind construită pe tehnologia blockchain, fără nici o altă acoperire decât angajamentul participanților.

Un instrument de management al riscului concurent cu aurul?


„Raliul record al bitcoin înregistrat în ultimele săptămâni ale anului a fost parțial determinat de intrarea pe piață a unor investitori instituționali importanți”, spune Radu Puiu, analist financiar al casei de brokeraj XTB România.

Cu toate că există de 12 ani, bitcoin „a început să crească în popularitate în rândul investitorilor instituționali de abia anul trecut. Susținătorii monedelor consideră că bitcoin este un instrument de hedging împotriva inflației, similar cu aurul”, adaugă analistul citat.

Hedging-ul este, la origine, o metodă de administrare a riscului și a devenit, totodată, o cale de speculații foarte fecventată. 

Intrarea investitorilor instituționali de calibru pe piața Bitcoin, pe care o consideră un instrument de hedging împotriva inflației, similar cu aurul, precum și apariția fenomenului FOMO (fear of missing out, adică teama investitorilor de a rata momentul oportun de intrare în piață), sunt cele două mari cauze ale creșterii record a prețului Bitcoin din ultimele zile”, spune Radu Puiu de la XTB.


XTB România este filiala societății de brokeraj poloneze XTB, este listată pe Bursa de la Varșovia și este lider de piață în România pe segmentul instrumentelor derivate străine.

Piața bitcoin este marcată de caracteristicile oricărei piețe speculative, doar că la cote amplificate. Duminică urcase la 34.367 dolari, după care a suferit o corecție negativă rapidă de 17%, cea mai amplă din martie încoace, potrivit XTB.

Marile bănci de investiții încurajează tranzacțiile cu criptomonede. Gigantul bancar de investiții JPMorgan a numit o țintă pe termen lung a prețului bitcoin la peste 146.000 de dolari, în scenariul în care criptomoneda va crește în popularitate ca alternativă pentru aur.

Argumentul schimbării generațiilor

„Competiția bitcoin cu aurul a început deja în mințile noastre (…) Având în vedere care este volumul tranzacțiilor financiare cu aur, o ieșire masivă (din acest plasament) implică un mare avânt pentru bitcoin pe termen lung”, spune o notă a JPMorgan, citată de Reuters.

JPMorgan nu dezvăluie decât un argument în sprijinul ideii: bitcoin va întrece în strălucire aurul, dată fiind preferința generațiilor „milenialilor” pentru „aurul digital”, aceștia devenind o componentă mai importantă a pieței investițiilor financiare.

Analiștii marii bănci de investiții americane nu uită să atragă atenția că aprecierea vertiginoasă a bitcoin, iar competiția virtuală cu aurul depinde și de „convergența volatilității bitcoin cu cea a aurului pe termen lung”, în sensul scăderii celei dintâi până la stabilitatea cotațiilor aurului, comentează Reuters.

„Raliul spectaculos al bitcoin din ultimele săptămâni a plasat criptomoneda într-un teritoriu mult mai provocator, nu numai în privind proziționarea pentru corecții, ci și în termeni de evaluare”, spune JP Morgan.

Bitcoin are o capitalizare de piață (valoarea titlurilor tranzacționate și „emise”) de 575 de miliarde de dolari și ar trebui să crească de cinci ori ca să ajungă la cotația de 146.000 de dolari, la valoarea de piață actuală a acestuia.

Viitorul monetar digital

Moneda digitală bitcoin – construită pe baza tehnologiei blockchain, este pe cale să revoluționeze sistemele de plată globale și este agreată de investitori și de bănci pentru că oferă mari posibilități de speculație (din cauza marilor variații rapide de cotație).

Totodată, pentru că nu este o monedă care se bazează pe forța unei economii, sau pe anumite active colaterale, bitcoin a impus băncilor centrale adaptarea strategiilor lor și studierea emisiunii propriilor monede digitale.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: