joi

28 martie, 2024

21 octombrie, 2014

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat marţi că deputatul PSD Viorel Hrebenciuc şi-a înaintat demisia din funcţia aleasă de deputat de Bacău.

Viorel Hrebenciuc era şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Valeriu Zgonea a menţionat că Viorel Hrebenciuc nu şi-a dat demisia din partid.


Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, marţi, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că Dan Şova, Marian Vanghelie şi Sebastian Ghiţă sunt suspendaţi din toate funcţiile deţinute în partid.

Decizia luată împotriva lui Dan Şova (vicepreşedinte şi purtător de cuvânt) este o consecinţă a discuţiilor pe care acesta le-a purtat cu Viorel Hrebenciuc în legătură cu şefia PSD, stenograme din ultimul dosar penal al lui Viorel Hrebenciuc fiind publicate luni de presă.

Decizia care-i vizează pe Marian Vanghelie (vicepreşedinte) şi pe Sebastian Ghiţă (care este, conform Realitatea TV, „preşedinte on-line”) este o consecinţă a publicării unei înregistrări video în care primarul Sectorului 5 îi înjură pe deputatul PSD Ghiţă şi pe premierul Ponta.

(Citiţi şi „STENOGRAME / DNA – nou dosar: Viorel Hrebenciuc ar fi negociat președinția PSD contra legislație de amnistiere. Dan Şova, urmărit penal în acest dosar”)

Justificarea preşedintele PSD în legătură cu aceste măsuri a fost: cei sancţionaţi sunt implicaţi în „lucruri care nu au de a face cu campania electorală”, dar care aduc partidului prejudicii de imagine în .


Împotriva altor lideri PSD, care aduc aceleaşi prejudicii de imagine PSD fiind implicaţi la fel în „lucruri care nu au de a face cu campania electorală”- Ecaterina Andronescu (dosarul Microsoft), Ioan Adam şi Ilie Sârbu (dosarul retrocedărilor ilegale)- nu au fost adoptate niciun fel de sancţiuni.

Declaraţiile premierului Victor Ponta

“Este foarte clar că există prejudicii de imagine, că oamenii aceştia sunt colegii noştri, dar trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru lucruri care nu au de a face cu campania electorală în mod direct şi că, din acest punct de vedere, sunt suspendaţi din toate funcţiile din partid. Este o decizie pe care a luat-o Biroul Permanent Naţional. Evident că am propus acest lucru şi am discutat cu aceşti colegi ai mei, pentru că vreau ca PSD să fie, în continuare, cel mai puternic partid din ţară şi cel mai disciplinat, mai ordonat şi cel mai responsabil”, a spus Victor Ponta, în conferinţa de presă organizată după şedinţa BPN al PSD.

Întrebat, marţi, înaintea şedinţei conducerii PSD, ce sancţiuni se impun în cazul social-democraţilor a căror discuţie a fost surprinsă în stenograme, preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus: „Deocamdată facem un pic de ordine şi disciplină. Mă bucur că aţi revenit la PSD, trebuia să trec şi eu mai des pe aici în ultima vreme”, le-a mai spus Victor Ponta jurnaliştilor, după care a intrat în sediul PSD.

Statutul PSD- avertisment, suspendare pe termen limitat, retragerea sprijinului politic sau excludere

Articolul 31 din Statut este cel care vorbeşte despre sancţiunile care li se aplică membrilor PSD care au săvârşit abateri de la prevederile Statutului sau care, prin activitatea sau comportamentul lor, aduc prejudicii partidului.

În funcţie de gravitatea abaterilor, prima sancţiune este avertisment – care este o sancţiune pentru membrul de partid adoptată de către Biroul organizaţiei locale din care face parte sau sancţiune pentru membrul de partid care ocupă o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la toate nivelurile, adoptată de organul de conducere respectiv.

Suspendarea pe timp limitat din funcţia pe care o deţine în cadrul unui organ de conducere a partidului este o altă sancţiune, care e propusă de organul de conducere din care face parte şi aprobată prin hotărâre a conducerii ierarhic superioară.

A treia sancţiune este retragerea sprijinului politic, permanent sau temporar, pentru funcţiile de parlamentar, europarlamentar, preşedinte al Consiliului Judeţean, primar, viceprimar, precum şi pentru funcţiile numite în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, pentru care membrul respectiv a beneficiat de susţinerea politică a partidului.

A patra sancţiune este excluderea, aceasta fiind aplicată prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care face parte membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD. Acesta poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.

Există prevăzută, de asemenea, în statut şi sancţiunea de suspendare pe o perioadă de 6-12 luni din calitatea de membru al partidului. Această sancţiune i-a fost aplicată, în trecut, fostului preşedinte PSD Mircea Geoană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: