fbpx

La obiect

România, țara din UE cu cei mai puțini ziariști. (Oare de ce?)

România este țara membră UE cu cea mai mică pondere a ziariștilor în totalul populației ocupate, potrivit datelor publicate de Eurostat, la (foarte) mare distanță… Mai mult

04.05.2021

Analiză

Cum a fost scăzut cu 25% deficitul bugetar pe T1, față de cel din T1-2020. Observații

Bugetul general consolidat a consemnat după primul trimestru al anului în curs un deficit de circa 14,6 miliarde lei, echivalent cu circa 1,3% din noul… Mai mult

03.05.2021

La obiect

Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii

Premierul și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene vor merge la Bruxelles pe data de 10 mai pentru a negocia lista finală a proiectelor cuprinse în… Mai mult

29.04.2021

Chestiunea

Prognoza de primăvară: 5% creșterea PIB pentru 2021 – dar atenție la competitivitate și la salariile reale!

Prognoza de primăvară a revizuit semnificativ în sus estimarea privind Produsul Intern Brut pe anul 2021, potrivit datelor comunicate de Comisia Națională de Strategie și… Mai mult

29.04.2021

STENOGRAME / DNA – nou dosar: Viorel Hrebenciuc ar fi negociat președinția PSD contra legislație de amnistiere. Dan Şova, urmărit penal în acest dosar

de Victor Bratu 20.10.2014

UPDATE 3- Potrivit comunicatului DNA, Dan Şova este urmărit penal din cauză că i-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc că îl va determina pe ministrul Justiţiei să promoveze o lege a amnistiei.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi cerut lui Dan Şova să facă demersuri pentru reluarea proiectelor de lege privind amnistia şi graţierea, dar şi abrogarea infracţiunii de care era el acuzat în dosarul retrocerdărilor ilegale. Dan Şova s-ar fi angajat să intervină pe lângă ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru ca ministerul să fie iniţiatorul proiectului de lege. În schimb, Dan Şova i-ar fi cerut sprijinul lui Hrebenciuc în cursa pentru şefia PSD.

La ieşirea de la DNA, Dan Şova a declarat că nu a vorbit niciodată cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Întrebat dacă îşi doreşte să ajungă preşedintele PSD, Sova a spus: “Nu am discutat aşa ceva şi nu s-a pus problema”.

UPDATE 2– Potrivit Realitatea TV, Dumitru Iliescu, fost şef al SPP, ar fi persoana de la care Viorel Hrebenciuc ar fi aflat informaţii din interiorul DNA în legătură cu mandatele de interceptare a comunicaţiilor care îl vizau.

INFORMAŢIA DE BAZĂ :

Procurorii DNA au dispus luni începerea urmăririi penale faţă de Viorel Hrebenciuc într-un al treilea dosar, fiind acuzat de trafic de influenţă.

Învinuirile care i se aduc de această dată ies din sfera obișnuită a corupției și au un caracter spectaculos: Viorel Hrebenciuc ar fi încercat să tranzacționeze înclusiv postul suprem în PSD (al lui Victor Ponta, după alegerile prezidențiale) în schimbul obținerii unei legislații de amnistiere a unor fapte de corupție.

În esenţă, procurorii afirmă că Viorel Hrebenciuc încerca să afle, în contextul declanşării urmăririi penale împotriva sa în alte dosare, informaţii din interiorul DNA cu privire la aceste dosare şi la mandatele de interceptare a comunicaţiilor sale.

În plus, procurorii afirmă că deputatul Viorel Hrebenciuc a promis unui coleg de partid că îl va ajuta să preia preşedinţia PSD dacă acesta îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000, astfel încât să fie împiedicată tragerea sa la răspundere penală.

Redăm în continuare comunicatul DNA, cu menţiunea că sublinierile aparţin redacţiei :

Procurorii DNA au dispus executarea urmăririi penale faţă de Viorel Hrebenciuc, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii

trafic de influenţă

folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite

cumpărare de influenţă

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Suspectul Hrebenciuc Viorel, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii diverse foloase necuvenite.

Astfel, anterior datei de 13.08.2014, Hrebenciuc Viorel i-a solicitat unei persoane, fost şef al unei structuri de protecţie, să obţină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie sau Serviciul Român de Informaţii.

Ulterior, la data de 13.08.2014, persoana respectivă i-ar fi precizat lui Hrebenciuc Viorel că are posibilitatea reală de a obţine aceste informaţii prin intermediul unui angajat care activează în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cu aceeaşi ocazie, persoana solicitată i-ar fi spus lui Hrebenciuc Viorel că i-a cerut angajatului să obţină astfel de informaţii, iar acesta i-a comunicat că Hrebenciuc Viorel a fost şi este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Totodată, persoana solicitată l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc Viorel că, prin intermediul angajatului D.N.A., poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii.

În contrapondere cu serviciile acordate, persoana solicitată i-ar fi cerut lui Hrebenciuc Viorel sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a promis că, prin intermediul fiului său, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică.

Tot în schimbul informaţiilor furnizate de către angajatul D.N.A, prin intermediul persoanei solicitate şi la cererea acesteia din urmă, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care şi un funcţionar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă), pentru a le determina să menţină în funcţie o anumită persoană, funcţionar în cadrul Fondului Naţional de Garantare.

În acelaşi context, Hrebenciuc Viorel i-a promis aceleiași persoane că va interveni pe lângă un funcţionar în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, astfel încât să ajute persoana să înregistreze, la Registrul Comerţului, drepturile asupra unei societăți comerciale.

Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeaşi persoană i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel.

La data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Național al partidului respectiv şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr 1474/VIII/3 din 17 octombrie și nr. 1436, 1450 şi 1454 din 15 şi 16 octombrie 2014).

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

În acelaşi context, colegul său de partid a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este învinuit în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 şi comunicat nr. 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.

În acest context, colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect.

În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului său de partid că va convinge mai mulţi membri au partidului, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.”

În continuare, comunicatul oficial al DNA privind urmărirea penală a lui Dan Șova, cu menţiunea că sublinierile aparţin redacţiei :

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

Dan Șova, vicepreședinte al unui partid, senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al acelui partid și vicepreședinte al Camerei Deputaților, și-ar fi folosit influența față de suspectul Dan Șova, membru al aceluiași partid politic, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse.

Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat.

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

În același context, suspectul Dan Șova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați, pentru a-l determina pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 ar fi fost un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției.

În acest context, suspectul Dan Șova a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni președintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiției să inițieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiției din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect.

În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Dan Șova că va convinge mai mulți membri au partidului, aflați în sfera sa de influență, să îl susțină.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.”

Stenograme ale discuţiilor cu Dumitru Iliescu

Discuții interceptate de DNA între Viorel Hrebenciuc şi fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu, au fost publicate luni de „Evenimentul zilei”:

“Dumitru Iliescu: V-am spus că dumneavostră sunteți pe mandat.

Viorel Hrebenciuc: Mh! Da.

Dumitru Iliescu: Pur și simplu asta e tot ce am aflat.

Viorel Hrebenciuc: Da, da. da. Dar, acum pentru care dosar?

Dumitru Iliescu: Nu știu, nu m-am băgat mai mult și vă spun și de ce. El a spus de ce: Domle dacă pun întrebări, șefa mea știe, că a văzut la mine în bibliotecă și știe.

Viorel Hrebenciuc: Corect, corect! Da, da, da.

……..

Dumitru Iliescu: Și vâzând chestia asta, el a rămas blocat. El a crezut inițial că dosarul acela este al dumneavostră.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: Și pe urmă și-a dat seama că, de fapt, erau mai mulți în dosarul respectiv și erați și dumneavoastră printre ei.

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: Și el mi-a spus c nu a putut…

Viorel Hrebenciuc: Când vorbii cu el la telefon…

Dumitru Iliescu: Acum a rămas prietena lui.

Viorel Hrebenciuc: Nu mă deranjează.

Dumitru Iliescu: E un tip din ăsta foarte corect, muncește mult.

Viorel Hrebenciuc: Foarte bine!

Dumitru Iliescu: Nu se lasă până nu termină materialul.

Viorel Hrebenciuc: Foarte bine!

Dumitru Iliescu: Și ea are nevoie, că sunt cauzele ei, dar ea probabil… Ştiind, că o relație între noi, noi și dumneavoastră, nu i-a dat dosarul.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: În general, îi dă toate dosarele. De fapt, el îi ține dosarele în fișet. El le ține acolo, are cheia de la fişetul ei.

Viorel Hrebenciuc: Perfect!

Dumitru Iliescu: El le pune în ordine, le cercetează, el e conexiunea cu poliția pentru diverse acte.

Viorel Hrebenciuc: Frumos, bravo lui! Excelent!

Dumitru Iliescu: Asta e!

Viorel Hrebenciuc: Singurul lucru! Să stea liniștit după aia.

Dumitru Iliescu: Eu v-am sus exact cum e. Nu pot să vă spun ceea ce nu știu, nu cunosc. De fapt, să vă spuun sincer, am vrut să vin să mă văd cu dumneavostră numai pentru treaba asta.

Viorel Hrebenciuc: Haideți să ne vedem puțin mai des, așa, cam la două, trei săptămâni. Eu sper că până după mijlocul lui septembrie, încolo, să mă reglez puțin, așa că sunt și eu pe aici, dar din toate părțile vin…

Dumitru Iliescu: Da, știu.

Viorel Hrebenciuc: Dar din toate părțile vin și chestiuni care trebuie să se întâmple.”

Stenograme ale discuţiilor cu Dan Şova

Fragmente din stenogramele DNA care vizează discuţia lui Viorel Hrebenciuc cu Dan Şova au fost publicate de Agerpres şi Realitatea TV. Redăm în continuare aceste fragmente.

Viorel Hrebenciuc: Sigur, e corect aşa. Şi cum am vorbit cu tine la faza cu preşedintele şi modernizezi puţin – adică să mai fie şi activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forţă imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!

Dan Şova: Partidul merge.

………..

Dan Şova: În legătură cu epoca post-Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.

Viorel Hrebenciuc: Asta este problema.

Dan Şova: Este negativ.

Viorel Hrebenciuc: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! în rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea…

Dan Şova: Dar ce facem cu Vali?

…………

Viorel Hrebenciuc: Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte, o să ai – pe ăştia pe care sunt nu te poţi baza pe toţi, că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înţelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru- sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o să ai ce să faci, boss.

………..

Dan Şova: Şi trebuie să mai vorbesc cu Maria Lazar, cu ea nu am apucat.

Viorel Hrebenciuc: Maria Lazăr?

Dan Şova: Da. Nu am apucat să vorbesc cu ea.

Viorel Hrebenciuc: Vorbeşte în numele meu cu ea. Ii spui: Domne, uite, eu am vorbit şi cu Hrebenciuc. Eu am o relaţie specială cu ea, nu trebuie să mă – până o găsesc, până nu ştiu ce, vorbeşti tu direct cu ea şi îi spui aşa de la început. Şi îi confirm eu când o văd, fără probleme. Ca să intri direct pe poarta din faţă la ea.

Dan Şova: Şi cu Vali, cu care m-am tot chinuit.

Viorel Hrebenciuc: Cu Vali o să facem o discuţie, o să mă laşi pe mine că acum el, aşa. O să fac eu o discuţie cu el şi vedem, ne lămurim exact. Fără probleme.

…………

Dan Şova: O să mă duc şi până la Focşani, la Marian acasă.

Viorel Hrebenciuc: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrăneşti orgoliul. Hrăneşte-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian. îi hrăneşti orgoliul şi…

………..

Viorel Hrebenciuc: Și mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeași chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiții. Până acum câțiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune așa: influențarea în calitate de șef — nu șef…

Dan Șova: De partid.

Viorel Hrebenciuc: …de partid, nu știu ce, organizație și altele, nu numai partid, influențarea și luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obținerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

Dan Șova: Așa l-au băgat și pe Liviu cu referendumul.

Viorel Hrebenciuc: Exact. Și atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm — că eu am zis asta în Biroul Permanent… (…) Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai este influențare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum — că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influențare!

Dan Șova: Da, da. (…)

Viorel Hrebenciuc: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune…

Dan Șova: Nu, codul integrității…

Viorel Hrebenciuc: Trebuie puse la punct astea pentru că, îți spun, suntem degeaba. Tot așa, mă chemase pentru asta acum câțiva ani și zic: Domne, dar vedeți că e așa? Și zice: Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Brașov și la acesta, la Sârbu și la mine, e trecută asta.

Dan Șova: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câțiva judecători — ca sunt prieten, sunt 15 ani de bară — Voi sunteți nebuni? Și mi-au spus: Puișor, dăm ce ați reglementat voi. Voi ați scris, noi aplicăm.

Viorel Hrebenciuc: Exact.

Dan Șova: Modificați legea.

Viorel Hrebenciuc: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.

Dan Șova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiției cu inteligență.

Viorel Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie și avantajul tău.

Dan Șova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiție, că am discutat cu Victor treaba asta.”

***

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a venit, luni, la DNA pentru a fi audiat, el declarând că a fost citat într-un nou dosar, fără a preciza în ce calitate va da declaraţii.

La ieşirea de la audieri, deputatul PSD a declarat că în acest nou dosar- despre care nu a dat niciun fel de informaţie- este suspectat de „trafic de influenţă”.

Viorel Hrebenciuc a spus, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că nu are detalii despre acest nou dosar, precizând că va da mai multe informaţii după ce va discuta cu procurorii. Deputatul a venit la DNA fără avocat, în jurul orei 11.30.

Deputatul Viorel Hrebenciuc este cercetat de procurorii DNA, alături de deputatul PSD Ioan Adam, și în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea celor doi deputaţi.

Viorel Hrebenciuc este urmărit penal în acest dosar pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Într-un alt dosar, instrumentat tot de DNA, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susţin anchetatorii, s-ar fi implicat pentru a determina funcţionari din Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei postului Giga TV – controlat de primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.10.2014

Un raspuns

 1. Cetatean european
  20.10.2014, 12:59 pm

  Cateva date din trecutul lui VIOREL HREBENCIUC, anii ‘90 (fost prefect de Bacau, secretar general al Guvernului Romaniei intre 1992 si 1996). Pasaj din “Biografia secreta a lui Ion Iliescu”.
  Supranumit de presa Nasul mafiei politico-financiare, implicat in nenumarate scandaluri de coruptie.
  Intervine pentru musamaliazarea unei crime savarsite in beciurile Politiei din Onesti. Ofiterul cercetat – seful politiei judetene Bacau – are o intrevedere, inlesnita de Hrebenciuc, cu procurorul general adjunct, Mugurel Florescu. Incadrarea faptei savarsita de seful politiei este schimbata. Acesta scapa doar cu o condamnare de doi ani si sase luni, dupa interventia lui Hrebenciuc;
  Afacerea Coastal Petroleum NV: interventia secretarului general al guvemului scade datoria lui Coastal catre Arpechim SA din Pitesti de la trei milioane dolari SUA, la un milion dolari SUA;
  Acuzat pentru trafic de influenta in favoarea patronului firmei Intermeridian, irakianul Hatan Faraj, implicat in afacerea “Kamel Kadur”, supranumit si imparatul oilor;
  Conform raportului Comisiei anticoruptie din 1994, Viorel Hrebenciuc s-a facut vinovat si de deturnare de fonduri din bugetul acordat sinistratilor de la inundatii, catre echipa “Sportul Bacau”, televiziunea Bacau, Consiliul Judetean si scoala din satul Stanilesti;
  Interventii si trafic de influenta in favoarea firmelor SC CAROM SA si SC ELAN SRL, prin care cere institutiilor abilitate, in speta Garzii Financiare Bacau, sa radieze pasajele ce definesc infractiunile din procesele verbale intocmite;
  Implicat in afacerea SC “Agricola International” SA.

Lăsați un comentariu


Stiri

BNR menține dobânda-cheie de politică monetară la 1,25% pe an

Vladimir Ionescu

Banca Naţională a României a decis, în şedinţa de miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an şi păstrarea nivelurilor… Mai mult

Europa

Raport independent: Catastrofa pandemiei Covid putea fi evitată, OMS trebuie reformată

Razvan Diaconu

Situația catastrofală la care a ajuns pandemia Covid-19 putea fi evitată, însă ezitările și slaba coordonare din prima perioadă de după identificarea noului coronavirus au… Mai mult

Stiri

Înscrieri deschise | VIDEO-CONFERINȚA Sănătatea – capital economic și siguranță națională. Cum să vindecăm sistemul sanitar românesc

Redacţia

Perioada pe care o parcurgem arată că reforma în Sănătate nu presupune doar rezolvarea haosului organizațional: cu zeci de mii de morți, închiderea  instituțiilor esențiale,… Mai mult

Stiri

Contract semnat pentru lotul 2 al autostrăzii de centură a Bucureștiului. Termen promis pentru finalizarea A0: 2024

Razvan Diaconu

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat miercuri contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 2 al autostrăzii de centură a Bucureştiului (semi-inelul nordic),… Mai mult

Europa

Daimler averizează guvernul german asupra costurilor sociale ale trecerii la automobile electrice

Iulian Soare

Dacă Uniunea Europeană vrea să promoveze trecerea la maşini cu emisii zero, atunci Daimler AG este pregătit, dar este necesar să existe o dezbatere deschisă… Mai mult

Stiri

Gilead Sciences anunță lansarea filialei din România

Vladimir Ionescu

Gilead Sciences, Inc. anunță înființarea unei subsidiare pentru desfășurarea activităților de marketing în România. Subsidiara va începe să desfășoare activități de marketing de la 1… Mai mult

Europa

Prognoza de primăvară a Comisiei, harta europeană: creșterea României în 2021 va fi de 5,1%, estimare mult îmbunătățită

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană și-a îmbunătățit substanțial estimarea privind creșterea economică a României în 2021, până la 5,1% în cadrul Prognozei de primăvară, publicată miercuri, de la… Mai mult