duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 aprilie, 2023

European Institute of Innovation & Technology (EIT – Institutul European de Inovare și Tehnologie) va deschide la Universitatea Babeș-Bolyai Biroul regional pentru România al secțiunii EIT-Digital. Este primul birou pe care acest organism al UE îl va avea în România.

EIT este un organism al Uniunii Europene creat în 2008 pentru a susține inovația și dezvoltarea tehnologică europeană, în programul Orizont Europa având, pentru perioada 2021-2027.

Are un buget de peste 3 miliarde de Euro și este cel mai mare ecosistem european de inovare digitală, având în centru tehnologiile bazate pe cercetare (DeepTech), cu focalizare pe DigitalTech, DigitalCities, DigitalIndustry, DigitalWellbeing și DigitalFinance.


„Organizarea Biroului Regional pentru România la UBB s-a realizat având în vedere profilul academic al UBB, la inițiativa Boardului EIT, cu implicarea reprezentantului României, dl. Răzvan Nicolescu, cu sprijinul Cancelariei Primului Ministru, miniștrilor educației și cercetării, autorităților locale (Primărie și Consiliu Județean), alături de partenerii UBB din ecosistemul clujean de inovare”, menționează un comunicat al UBB.

„UBB, un jucător cheie în domeniul securității cibernetice”

 „UBB este un vârf de lance în zona „computer science” și „innovation/technology” în țară, cu vizibilitate și impact la nivel internațional (și prin parteneriatele strategice cu Microsoft, SAS și UiPath), astfel încât demersul EIT-Digital în țară construiește pe acest fundament. Mă bucur că am reușit să aducem în oraș, dar pentru întreaga țară, un birou al unei instituții europene de referință în zona inovării/tehnologiei digitale. Biroul este organizat unde trebuie, adică într-o universitate globală, care, prin Tradiție & Excelență, generează Cultură-Știință-Inovație din 1581! Le mulțumesc tuturor celor implicați în această decizie, iar Biroul EIT Digital de la UBB va servi pe oricine este interesat de inovare și tehnologie în țară și i se adresează”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

CEO-ul EIT Digital, Federico Menna a precizat, citat în comunicat, că ,,aceasta reprezintă atât o piatră de temelie pentru UBB și pentru EIT Digital, cât și o realizare semnificativă pentru domeniul digital în Europa.  Expertiza UBB în ceea ce privește securitatea cibernetică și excelența academică sunt elemente importante implicate în ecosistemul pan-european al EIT Digital și vor contribui la misiunea rețelei, misiune care constă în crearea oportunităților regionale de creștere economică și a programelor antreprenoriale în sectorul digital. Rolul nostru fiind acela de a introduce inovația digitală în Europa, vedem UBB-ul ca pe un partener esențial pentru viitoarele proiecte pan-europene și ca un jucător-cheie în domeniul securității cibernetice și în cel al cercetării.” 

Program de master în cybersecurity, angajat de UBB în cadrul EIT

UBB are deja angajate programe complexe în cadrul EIT, precum programul de master în cybersecurity și un program de dezvoltare a abilităților antreprenoriale pentru inovare.


De asemenea, recent, două noi proiecte de educație și cercetare-dezvoltare-inovare au fost câștigate la nivel european de consorții internaționale puternice (implicând și UBB și EIT sau experiența UBB în EIT):

  • (1) Specialised Education Programs in Cybersecurity and Robotics (consorțiul include și UBB și EIT)
  • (2) Artificial Inteligence for Connected Industries (AI4CI) (consorțiul include UBB, în baza experienței acesteia în EIT).

EIT Digital este o organizație cu statut de lider în domeniul inovației digitale și al educației antreprenoriale la nivel European, contribuind la crearea unei Europe digitale puternice. Organizația crede în crearea și în modelarea unei Europe digitale competitive,  incluzive, printre caracteristicile căreia se numără competitivitatea, corectitudinea și al cărei scop este obținerea unui impact la nivel global prin intermediul inovației europene, aceasta fiind realizată prin talentul antreprenorial și prin tehnologia digitală.

EIT creează „o nouă generație” de întreprinderi digitale, de produse și de servicii digitale și contribuie la propagarea talentului antreprenorial, ajutând oamenii de afaceri, antreprenorii să se poziționeze la frontiera inovației în domeniul digital, oferindu-le suport tehnologic, talent și suport în vederea dezvoltării.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: