Germania se îndreaptă către o nouă recesiune tehnică, în contextul în care PIB-ul s-a contractat în trimestrul al patrulea al anului trecut, iar blocajele din industrie, generate de dificultatea aprovizionării cu materii prime, ar putea genera un rezultat negativ și în primele trei luni din acest an, potrivit Bloomberg.
Economia Germaniei nu a reușit să atingă la finele lui 2021 nivelul de dinainte de pandemie, pe fondul blocajelor de producție din zona auto generate de deficitul de semiconductori, dar și ca urmare a reintroducerii de restricții, în ultimul trimestru, în contextul creșterii numărului de infectări cu COVID-19, scrie Reuters.
PIB-ul celei mai mari economii europene a înregistrat un avans de 2,7% în 2021, după scăderea de 4,6% din 2020, potrivit datelor preliminare anunțate de biroul german de statistică. Rezultatul este considerat a fi mai slab decât cel pe care îl vor raporta Franța, Italia sau Spania spre sfârșitul lunii, estimările economiștilor fiind că economia acestor state a crescut cu peste 4,5% din PIB anul trecut.
A patra cea mai mare economie din lume s-a contractat în ultimele trei luni ale anului trecut, după două trimestre de creștere, au mai precizat oficialii biroului german de statistică. O estimare preliminare indică o scădere cuprinsă între 0,5% din PIB și 1% din PIB față de trimestrul anterior.
BioNTech, responsabil pentru 20% din creșterea de anul trecut
Principalele motoare de creștere de anul trecut au fost exporturile și cheltuielile publice masive care au temperat impactul pandemiei.
Totodată, dezvoltarea și producția internă a unui vaccin împotriva COVID-19 de către start-up-ul german BioNTech a contribuit considerabil la evoluția activității economice, a declarat un purtător de cuvânt al biroului de statistică, fără a oferi o cifră.
Alte institute economice au estimat că BioNTech a adăugat anul trecut 0,5 din PIB (20% din creșterea economică) la producția economică a Germaniei, ceea ce ar reprezenta aproape o cincime din avansul total al PIB-ului.
”Nu mă pot gândi la o altă companie germană care să fi contribuit vreodată atât de mult la creșterea economică generală”, a declarat Sebastian Dullien de la institutul de politică macroeconomică IMK.
Împrumuturile nete ale Germaniei s-au ridicat la 215 miliarde de euro în 2021, față de 130 de miliarde de euro în anul în care a debutat pandemia. Deficitul bugetar a crescut la 153,9 miliarde de euro, echivalentul a 4,3% din PIB.
Cei mai mulți economiști se așteaptă ca economia Germaniei să scadă și în primul trimestru din acest an, ceea ce ar marca intrarea într-o recesiune tehnică, definită drept două trimestre consecutive de scădere. Ultima dată, Germania a fost în recesiune tehnică în prima jumătate din 2020.