sâmbătă

27 aprilie, 2024

27 februarie, 2019

Momentul în care Augustin Lazăr îi citește președintelui Iohannis SMS-ul prin care este anunțat că Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia LIBE din Parlamentul European.

Anul 2018 a fost, pentru Justiție, unul dominat de avalanșa modificărilor aduse legilor justiție și de presiunile asupra instituţiilor judiciare, în special asupra Parchetelor, a declarat miercuri procurorul general al României, Augustin Lazăr, la prezentarea bilanțului pe anul trecut al Parchetului.

Au participat, la ultimul bilanț al lui Augustin Lazăr (care-și va încheia mandatul în aprilie și nu va fi propus de Tudorel Toader pentru al doilea mandat), președintele Klaus Iohannis și președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție – Cristina Tarcea.

Vestea că Laura Codruța Kovesi a câștigat și votul din Comisia LIBE din Parlamentul European a venit în timpul ședinței. Augustin Lazăr a primit-o primul, printr-un SMS pe care i l-a arătat imediat președintelui Iohannis.


Toate discursurile rostite miercuri s-au referit la atacurile coaliției PSD – ALDE asupra Justiției, care au generat o mișcare de protest fără precedent în rândul magistraților.

„În anul 2018, atenţia societăţii în ansamblu a fost concentrată asupra autorităţii judecătoreşti. Publicul a fost ţinut captiv într-o avalanşă de teme, subiecte de presă, dezvăluiri, iniţiative parlamentare, decizii judiciare şi extrajudiciare şi abordări publice care, în final, nu au făcut decât să arunce o anatemă a instituţiilor sistemului judiciar. Sub pretextul devoalării abuzurilor, modul de înfăptuire a actului justiţiei şi mai ales ale procurorilor, a fost promovată o campanie abilă având ca scop lezarea prestigiului, a încrederii în misiunea socială şi a probităţii acesteia (…) cu consecinţa inducerii artificiale a unei animozităţi asupra unui întreg corp profesional care îşi desfăşoară activitatea, sarcinile, cu onestitate şi în anonimat. A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituţiilor judiciare, în special asupra Parchetelor. (…) Anul în care a continuat în avalanşă demersul de modificare şi remodificare a legilor justiţiei, a codurilor penale, cu impact asupra sistemului judiciar, în care care factorul politic a insistat şi a reuşit revocarea procurorului şef al DNA”, a declarat Augustin Lazăr la şedinţa de prezentare a raportului activităţii desfăşurate de Ministerul Public în anul 2018.

Cristina Tarcea – Am avut un vis urât, în care m-am întâlnit cu impostorul

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a apelat, miercuri, la bilanţul Ministerului Public, la o comparație plastică pentru a descrie ce se întâmplă acum în Justiție – impostorul păianjen, care-și țese cu tenacitate plasa ce va acoperi totul:

Am avut un vis urât, ce e drept, un vis în care m-am întâlnit cu impostorul. El nu se numea aşa în visul meu, se numea reformatorul. Prin urmare, am hotărât să vă împărtăşesc ce este în visul meu impostorul sau reformatorul, cum doriţi să îl numiţi.


El este cel care ştie că, dacă ar fi urmat regulile, nu i s-ar fi cuvenit niciodată bunurile, privilegiile şi poziţia de care se bucură. El se uită în ochii tăi când este vorba despre bunuri, privilegii şi poziţii, ca şi cum ar fi urmat regulile, dar nu îndrăzneşte să te privească drept în faţă atunci când, profitând de bunuri, privilegii şi poziţie, te calcă în picioare pentru că tu ai avut îndrăzneala să respecţi regulile.

Impostorul urăşte sincer oamenii corecţi pentru că ei sunt oglinda în care îşi vede propria goliciune, aceea spirituală şi de caracter. În schimb, el acuză, de regulă cu fapte reprobabile pe care le-a făcut el. El ticălos, nu e nimic şi tu esti ticălos, pentru că nu se poate să fii altfel, e inadmisibil să fii altfel.

Ce era impostorul din visul meu? Era cel care luptă pentru dreptate, pentru dreptatea lui, crezând întotdeauna că dreptatea lui este dreptatea socială. El nu o să-şi plece niciodată privirea asupra celui călcat în picioare în numele luptei pentru dreptatea lui chiar dacă cel călcat în picioare nu este doar un om, ci poate un sistem sau poate chiar mai mult decât un sistem.

Să te ferească Dumnezeu să ajungă impostorul într-o poziţie importantă, nimeni, nici tu, nu a făcut niciodată nimic, nu s-a întâmplat nimic până nu a marcat el locul şi timpul. Şi totul începe de atunci, de la momentul el. Impostorul solitar în visul meu nu ar fi fost chiar atât de periculos dacă nu ar fi purtat în el vocaţia impostorului păianjen, acela care îşi ţese din timp pânza de mătase, în care îşi depune cu mare grijă ouăle din care vor ecloza la momentul potrivit figurii identice.

Am vrut să vă împărtăşesc şi dumneavoastră acest vis pentru că se întâmplă uneori ca visele,  chiar şi cele mai urâte, să devină realitate, o realitate dominată de impostură, în care legea,  morala, bunul simţ sunt ele însele o impostură.

Vicepreședintele CSM: Sistemul judiciar fierbe

Andrei Solomon, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că sistemul judiciar fierbe, pentru că este conştient de toate pericolele grave la adresa statului de drept şi a propriei independenţe.

„Sistemul judiciar fierbe pentru că este conştient de toate pericolele grave la adresa statului de drept şi a propriei independenţe. Sunt multe teme importante care preocupă corpul magistraţilor în această perioadă – stabilitatea legislativă, statutul magistratului, cooperarea loială între puterile statului. De doi ani asistăm la experimente legislative pe seama sistemului judiciar, intens criticate de majoritatea magistraţilor, cât şi de instituţii internaţionale”, a afirmat vicepreședintele CSM.

El a făcut apel la unitate către magistrați și a transmis că toți sunt „de aceeaşi parte a baricadei”.

„Nu cred că în urma acestor experimente legislative vom avea în rânduri magistraţi învingători sau învinşi, învins va fi întreg sistemul. Dar împreună putem apăra statul de drept, doar împreună putem apăra valorile în care cu toţii credem”, a adăugat Andrei Solomon.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: