marți

23 aprilie, 2024

28 februarie, 2013

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au obținut, anul trecut,  în instanță, condamnări definitive cu 150% mai multe față de 2011, 8 demnitari aflându-se printre cei condamnați definitiv în anul 2012, potrivit raportului de activitate prezentat joi de DNA.

Potrivit sursei citate, a continuat pronunţarea unor soluţii de condamnare în dosarele de mare corupţie, printre persoanele condamnate definitiv fiind 8 demnitari (un ministru, un deputat – secretar de stat la momentul săvârşirii infracţiunilor, 1 senator – comandant al Statului Major al Forțelor Terestre la data săvârşirii infracţiunii, 1 secretar de stat, 1 secretar general adjunct la Ministerul Agriculturii, 1 subprefect, 2 directori adjuncţi ai unui serviciu de informaţii – cu rang de subsecretari de stat).

Cifrele bilanțului DNA și banii din spatele lor:

  • S-a menţinut rata condamnărilor şi a celorlalte decizii prin care instanţele de judecată au stabilit vinovăţia, respectiv 90% din totalul persoanelor faţă de care s-au pronunţate decizii definitive în anul 2012.
  • A crescut cu 12% volumul cauzelor aflate în instrumentare şi cu 8% volumul cauzelor soluţionate.
  • DNA a întocmit 234 de rechizitorii, prin care s-au reținut în total 330 milioane euro din infracțiuni şi s-au dispus măsuri asigurătorii pentru sume de 264 milioane de euro.
  • Procurorii DNA au trimis în judecată 828 de inculpaţi, din care 25 persoane juridice iar 120 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv.
  • Raportat la calitatea persoanelor, s-a dispus trimiterea în judecată a 332 persoane care au ocupat funcţii de conducere, control, demnităţi publice ori alte funcţii importante, dintre care amintim: 7 demnitari, 1 consilier personal al ministrului, 1 vicepreşedinte de Consiliu judeţean, 10 magistraţi, 17 avocaţi, 31 de poliţişti, un director al D.G.I.P.I., 28 de lucrători vamali (din care un director D.R.A.O.V.), 7 comisari de Gardă Financiară, 12 inspectori fiscali ( 3 directori şi 8 inspectori D.G.F.P., 1 inspector A.N.A.F.), 1 vicepreşedinte de sindicat, 1 rector, 1 prorector, 10 directori de companii/societăţi naţionale, 13 directori din alte instituţii publice, etc.
  • În dosarele privind fraudarea fondurilor europene au fost întocmite 54 de rechizitorii privind 124 de inculpaţi, din care 12 persoane juridice şi 1 inculpat arestat. Comparativ, în anul 2011, au fost întocmite 45 de rechizitorii privind 95 de inculpaţi. În anul 2012, prin 34 de hotărâri definitive s-a dispus condamnarea a 50 de inculpaţi în acest tip de dosare.
  • Prejudiciul total reţinut în cauze privind fraude cu fonduri europene este în valoare de peste 92 milioane de lei (echivalentul a peste 20 milioane de euro), valoare de patru ori mai mare comparativ cu anul 2011.
  • În vederea recuperării acestui prejudiciu, au fost dispuse măsuri asigurătorii în 49 de cauze. Fondurile europene prejudiciate au fost acordate în cadrul unor finanţări provenite din: Fondul European de Garantare în Agricultură, SAPARD, PHARE, Fonduri Structurale – POSDRU, fondul european de dezvoltare Regională şi Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.
  • O treime din rechizitorii (33%) au fost întocmite în dosare având la bază sesizări ale DLAF şi OLAF.
  • Corupţia în instituţiile de aplicare a legii : 803 inculpaţi persoane fizice trimişi în judecată, 13% îşi desfăşurau activitatea în instituţii de aplicare a legii. În mod corelativ, au fost condamnaţi definitiv 5 magistraţi (3 judecători şi 2 procurori), 71 de poliţişti (din care 8 ofiţeri cu funcţii de conducere), 45 de inculpaţi din instituţii financiare de control şi alte instituţii de control (lucrători vamali, comisari ai Gărzii Financiare, inspectori fiscali, etc.). Au fost condamnaţi definitiv 12 avocaţi iar prin hotărâri nedefinitive 14 avocaţi.
  • Valoarea produsului infracţional recuperat în cursul anchetelor penale prin măsuri de restituire este în sumă de 28 milioane lei, echivalentul a 6,3 milioane de euro, de circa 6 ori mai mare decât suma recuperată în anul precedent. Prin 214 hotărâri judecătoreşti definitive, instanţele de judecată au dispus măsuri de confiscare şi recuperare a produselor infracţionale în sumă totală de 107.365.000 euro, în creştere cu 172% comparativ cu anul 2011.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: