luni

29 aprilie, 2024

26 martie, 2014

SRI a aniversat, miercuri, 24 de ani de existenţă, activitatea Serviciului fiind legată, în ultima perioadă, de sprijinirea combaterii corupţiei şi de asigurarea unui climat de securitate la nivelul societăţii.

Cu ocazia bilanţului SRI pe 2013, şeful instituţiei a transmis public solicitarea de a fi scos din calculele privind alegerile prezidenţiale din toamnă. La eveniment a participat preşedintele Traian Băsescu, care a lăudat activitatea SRI, pe care l-a avertizat că trebuie să îşi consolideze componenta de contraspionaj.

“Principalele concluzii vizează faptul că starea de securitate naţională a României a fost bună în acest an şi datorită activităţii serviciului. Nu am fost surprinşi de evenimente majore cu efect negativ pe ordinea de securitate naţională. Interesele strategice ale statului în domeniul securităţii naţionale au fost prezervate bine”, a declarat, miercuri, directorul SRI, George Maior, la prezentarea bilanţului instituţiei.

Principalele declaraţii ale directorului SRI

  • Am transmis peste 9.000 de informări autorităţilor abilitate, care au vizat corupţia în administraţie şi justiţie, o vulnerabilitate care încă afectează serios buna funcţionare a statului, informări legate de evaziunea fiscală, un flagel negativ care poate prejudicia bugetul de stat, am abordat frontal şi în forţă multe aspecte legate de crima organizată transfrontalieră.
  • Am dezvoltat noi capacităţi în ce priveşte securitatea cibernetică, protecţia infrastructurilor critice, securitatea economică şi energetică.
  • În ce priveşte dimensiunea contrateroristă, am încercat să evităm evenimente catastrofale, recurgând inclusiv la interdicţia intrării în ţară a unor persoane suspecte de terorism.
  • Am abordat fenomene legate de extremism, fie că vorbim de un anumit activism social, legitim de altfel, dar şi extremismul de factură etnica.
  • Pentru 2014 aminteam de evoluţiile regionale complexe, vom încerca să ne concentrăm mai mult pe o cunoaştere strategică în profunzime a acestor evoluţii.
  • Ne vom focaliza pe construcţia unui baraj informatic bun pentru a proteja interesele strategice ale României, geopolitice şi economice, în principal securitatea energetică.
  • Anul 2014 va fi un an complex din punct de vedere al unor evoluţii politice şi sociale exterioare Serviciului.
  • Reafirm valorile fundamentale cu care operăm – independenţă, neutralitate, profesionalism.
  • Subliniez că acest aspect se aplica şi directorului serviciului, s-a aplicat întotdeauna, şi aş vrea să fiu eliminat din aceste scenarii privind diverse candidaturi.
  • Ţinând cont că e ultimul bilanţ la care participă Traian Băsescu, îi mulţumesc pentru colaborarea foarte bună, pentru sprijinul acordat în modernizarea SRI, cu un trecut atât de complicat.

Principalele declaraţii ale preşedintele Băsescu, priorităţile SRI pentru 2014

  • Când am preluat funcţia, SRI avea un director care folosea maşina de la Sorin Ovidiu Vîntu, era amestecat frecvent în diverse scandaluri politice.
  • Este o evoluţie extrem de importantă a SRI, care a avut ca unul din piloni şi numirea în fruntea serviciului a unui om politic din opoziţie. Cred că acest lucru a făcut ca SRI să înceapă o altă etapă a existenţei lui.
  • Pe toate sondajele, încrederea e undeva în jurul a 50%, cred că toţi politicienii ne-am dori un astfel de nivel de încredere.
  • Este ultimul bilanţ la care particip la SRI. În 2009, le spuneam – sper să particip şi la bilanţul din 2010. Azi, în 2014 le spun că în 2015 sigur nu voi mai participa la bilanţ.
  • Categoric, ne trebuie adaptare cu privire la riscurile de intensificare a activităţilor de spionaj în România. Este posibil ca România să fie unul dintre beneficiarii repoziţionarii resurselor militare ale NATO în UE, ceea ce o va face mult mai atractivă pentru spionaj. Componenta de contraspionaj trebuie consolidată.
  • O altă prioritate, protecţia cibernetică. Datorită egoismului unora din instituţiile statului care vor să îşi menţină bazele de date doar pentru ei, nu se poate realiza o protecţie eficientă. Un exemplu minor – cuplarea bazelor de date ale Finanţelor cu Ministerul Muncii.
  • Am discutat în CSAŢ de câteva ori şi nu se petrece pentru că sunt tot interese politice. Aceste baze sunt însă supuse atacurilor cibernetice şi fiecare în parte nu poate fi protejat decât dacă realizăm un sistem naţional.
  • La sfârşitul cuvântului meu i-am asigurat că, deşi în cei aproape 10 ani am beneficiat de un volum enorm de informaţii, i-am asigurat că niciodată nu voi utiliza informaţiile primite de la ei în bătălia politică.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: