marți

30 aprilie, 2024

26 februarie, 2024

Volumul de activitate operativă al DNA este în creştere, numărul dosarelor soluționate anul trecut fiind cu 10% peste cel din 2022, a declarat luni Marius Voineag, procurorul șef al DNA, la prezentarea bilanțului din 2023 al instituției.

El nu a făcut, însă, nicio referire la prejudiciile din dosarele instrumentate sau finalizate, dar a anunțat că rezultatele activității de anul trecut și ale schimbărilor din structura DNA, efectuate pentru a „reveni la o formă agilă de organizare„, se vor vedea în viitor.

În 2023, au fost soluționate 2.259 de dosare, faţă de 2.087 în anul 2022, iar numărul percheziţilor domiciliare a înregistrat o creştere de la 847 la 1.257, a spus Marius Voineag, concluzionând că DNA a lucrat mai bine şi mai intens în 2023.


“Când vorbim de accentul pe creşterea calităţii, avem de fapt două dimensiuni. Vorbim de cazurile declanşate şi cazurile finalizate. Pentru cazurile declanşate se poate observa o revigorare a accentului pe cazuri de mare corupţie, cu titlu de exemplu, avem cea mai mare sumă de flagrant utilizată la nivelul anului trecut, 1.250.000 din istoria Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Iar în privinţa celor finalizate, am înregistrat deja o creştere la nivelul indicatorilor de calitate atât din scăderea semnificativă a numărului de restituiri, în ceea ce priveşte persoanele faţă de care s-a dispus restituirea, cât şi din reducerea numărului de achitări definitive, prin raportare la numărul inculpaţiilor judecaţi în anul de referinţă”, a declarat Marius Voineag. 

(Citește și: Bilanț DNA 2022: 4 mld. euro – totalul prejudiciului din dosarele de corupție aflate în lucru)

Alte cifre referitoare la activitatea DNA, în prezentarea instituției:

  • Au fost trimiși în judecată 651 de inculpați. A crescut semnificativ numărul inculpaților trimiși în judecată față de care au fost luate măsuri preventive privative de libertate (43 inculpați în anul 2023, față de 22 inculpați în anul 2022), creșterea fiind de 95,45%.

  • Din punct de vedere al asigurării efectului descurajant prin recuperarea produsului infracțional, în anul 2023 s-a înregistrat o creștere semnificativă, de peste 450% cu privire la efectivitatea sechestrelor pe bunuri individualizate.

  • Numărul de dosare soluționate a fost de 2.259 anul trecut, față de 2.087 în anul 2022.

  • Polițiștii din cadrul DNA au avut delegări în aprox. 5800 dosare penale, față de aprox. 5000 dosare în anul 2022, iar specialiștii au întocmit cu 30% mai multe rapoarte de constatare.

  • Și numărul perchezițiilor domiciliare a înregistrat o creștere de la 847 la 1.257, ceea ce indică un volum de activitate operativă în creștere, activități ale căror rezultate se vor vedea în viitorul apropiat.

(Citește și: DNA – 2020: În 105 dosare deschise în legătură cu pandemia de Covid – prejudicii de sute de milioane)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: