miercuri

21 februarie, 2024

8 februarie, 2024

Berlinul se pregăteşte pentru o posibilă naţionalizare a operaţiunilor germane ale Rosneft, inclusiv a participației grupului rus la rafinăria Schwedt, au declarat miercuri două surse guvernamentale, în condițiile în care în martie, când expiră actualul mandat de tutelă. Nu s-a luat încă nicio decizie.

Autoritățile au plasat sub tutelă activele germane ale Rosneft, inclusiv pachetul de 54,17% din rafinăria Schwedt din Berlin, în septembrie 2022, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

De atunci, a prelungit de două ori mandatul de tutelă, cel mai recent în septembrie 2023, şi trebuie să ia o nouă decizie în martie, când expiră mandatul actual.


Germania a preluat în 2022 administrarea rafinăriei Rosneft Deutschland, în care grupul rus are pachetul majoritar de acțiuni, și a obținut astfel controlul a 12% din capacitatea de prelucrare de țiței a celei mai mari economii din UE.

Rosneft Deutschland, din orașul Schwedt situat în nord-estul Germaniei, nu departe de granița cu Polonia, este a patra ca mărime din Germania. Livra 90% din combustibilul capitalei, produs numai din țițeiul rusesc venit prin conducta Drujba.

Rosneft este cel mai mare producător de petrol din Rusia și a obținut un prfiot net echivalent cu 7,22 miliarde de dolari în primul semestru din 2022.

Guvernul federal speră că Rosneft îşi va vinde acţiunile

Ministerul Economiei se pregăteşte pentru o posibilă naţionalizare, iar grupul Rosneft din Rusia a fost invitat la o audiere pe această temă, au spus sursele, menţionând că nu a fost luată nicio decizie cu privire la adoptarea deciziei, scrie Reuters, citată de News.ro.


Guvernul federal speră de luni de zile că Rosneft îşi va vinde acţiunile din Schwedt pentru a asigura viitorul rafinăriei, a patra ca mărime din Germania.

Ministerul german al Economiei, care supraveghează tutela prin intermediul autorităţii germane de reglementare a reţelei, nu a comentat direct procesul.

”Suntem pe drumul cel bun cu Schwedt şi vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a menţine locurile de muncă şi pentru a asigura aprovizionarea în estul Germaniei”, a declarat Michael Kellner, un oficial al Ministerului Economiei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: