joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 noiembrie, 2017

Concesiuni de explorare în sectorul românesc al Mării Negre

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a devenit acţionar minoritar al companiei Black Sea Oil & Gas, care intenționează să înceapă producţia de gaze în zona românească a Mării Negre în 2019, potrivit unui comunicat al Black Sea Oil & Gas, emis miercuri.

Black Sea Oil & Gas este controlată de compania americană de investiții de tip private equity Carlyle Group LP și este pe cale să decidă declanșarea investiții în proiectul Midia Gas Development, care va consta în cinci sonde de producţie offshore, un sistem de producţie submarină a gazelor naturale, o platformă de producţie maritimă, o conductă de transport a gazelor naturale, compusă dintr-o secţiune maritimă de 126 kilometri şi una pe uscat, şi o instalaţie de tratare a gazelor pe uscat.

Compania a descoperit în Marea Neagră rezerve estimate între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar investiţiile până la începerea producţiei, în anul 2019, ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari, potrivit lui Mark Beacom, directorul general Black Sea Oil and Gas (BSOG), citat de Agerpres.


Mark Beacon a mai estimat că proiectul ar putea  produce aproximativ 10% din consumul României, timp de cinci ani.

„Investiţiile totale ale consorţiului la această concesiune se ridică în prezent la aproximativ 200 de milioane de dolari SUA. Este dificil să estimăm suma totală care urmează să fie investită până la punerea în producţie, deoarece aceasta ar putea include şi investiţiile ulterioare ca urmare a unor descoperiri viitoare. Totalul ar putea ajunge, eventual, la 500 de milioane de dolari SUA”, a spus oficialul BSOG.

Liderul BSOG nu a uitat să menţioneze că realizarea proiectului depinde de acţiunile Guvernului şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

În joc sunt mai ales nivelul și condițiile de stabilire a redevențelor, a cărui reglementare întârzie de mai mulți ani. Și reprezentantul berd a făcut aluzie la subiectul reglementării producției de petrol și gaze.


Suntem angajaţi în furnizarea de asistenţă Guvernului României pentru îmbunătăţirea pe mai departe a cadrului legal şi de reglementare privind operaţiunile offshore de petrol şi gaze naturale, astfel încât acesta să poată servi nevoile întregii industrii”, a declarat Matteo Patrone, directorul regional al berd pentru România şi Bulgaria, citat de Reuters.

Oficialul berd a adăugat că, prin „tranzacţia de referinţă” cu BSOG, banca îşi demonstrează „intenţia de a sprijini dezvoltarea unei companii private româneşti de explorare şi producţie de petrol şi gaze”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: