luni

22 aprilie, 2024

10 mai, 2013

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare estimează pentru România o creștere economică de 1,4% în anul 2013, cu 0,2 puncte procentuale sub prognoza de creștere avansată de Guvernul de la București și de Comisia Europeană.

Pentru anul 2014 berd previzionează un avans al produsului intern brut de 2,2% pentru România, aceeași prognoză fiind făcută și de Uniunea Europeană.

 berd pune aceste prognoze în contextul efectelor negative ale crizei din zona euro asupra regiuni Europei de Sud-Est, în special în privinţa exporturilor, potrivit unui raport citat de Mediafax.


Creşterea economică a României ar trebui să se consolideze în acest an datorită unei „reveniri modeste” a cererii interne şi a încrederii, consideră analiştii BERD.

Economiştii berd consideră că economiile din Europa de Sud-Est vor înregistra o creştere economică modestă în acest an, care va accelera în medie la 2,2% în 2014.

„Măsurile de reformă în această regiune au fost ezitante şi limitate de situaţia economică dificilă. Regiunea rămâne vulnerabilă la dificultăţile din zona euro, principala piaţă de export”, se arată în raportul BERD.

Banca a revizuit în scădere puternică prognoza de creştere economică medie pentru ţările în care activează, de la 3,1% la 2,2% în acest an, pe fondul încetinirii activităţii economice din Rusia, în timp ce riscurile generate de criza din zona euro par mai reduse.


Deteriorarea situaţiei economice din ţări precum Polonia şi Turcia a contribuit de asemenea la revizuirea în sens negativ a mediei regionale, notează BERD.

Economistul-şef al BERD, Erik Berglof, a comentat şi dezbaterea „creştere versus austeritate” din Europa.

„Acest compromis nu este principala problemă în regiunea noastră. Responsabilitatea fiscală este desigur importantă, însă majoritatea ţărilor unde activăm au înregistart deja progrese importante în această privinţă în timpul crizei. Ceea ce este urgent este progresul în ceea ce priveşte reformele structurale”, a explicat oficialul BERD.

Banca estimează că economia Poloniei va creşte cu 1,2% în acest an, respectiv cu 2% în 2014.

Pentru Ungaria, banca anticipează o contracţie de 0,8% din PIB pentru 2013, urmată de o creştere de 0,9% anul viitor.

În Bulgaria, economia se va extinde cu 1% în acest an, rată care ar trebui să accelereze la 2,5% în 2014, se mai spune în raport.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: