sâmbătă

27 aprilie, 2024

3 octombrie, 2018

Un consorţiu condus de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a preluat marţi o participaţie de 41,09% din acţiunile Moldova Agroindbank, cea mai mare bancă comercială din Republica Moldova.

Din consorțiu mai fac parte două fonduri de investiții de tip private equity: Invalda, cu sediul în Vilnius (Lituania) și Horizon Capital, care administrează investiții care finanțează afaceri din Ucraina și Moldova.

Tranzacția a fost de 23 de milioane de euro și implicarea berd are ca scop o mai mare transparenţă într-un sistem financiar ce îşi revine de pe urma unei fraude în valoare de un miliard de dolari, potrivit Reuters.


Moldova Agroindbank controlează 30% din piaţa Republicii Moldova iar acţiunile sale au fost îngheţatre de autoritatea de profil şi scoase la licitaţie pentru investitori strategici.

Realizarea tranzacţiei este un nou pas al autorităţilor de la Chişinău de a îndeplini solicitările susţinătorilor internaţionali ai Republicii Moldova, inclusiv Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, în sensul dezrădpcinării practicilor corupte şi al transparenţei proprietaţii băncilor.

„Pentru Republica Moldova această tranzacţie este un eveniment foarte important. În urmă cu trei ani, sectorul bancar nu era transparent, dar acum situaţia este complet diferită. Începând de acum, Moldova Agroindbank va avea un acţionariat transparent, pregătite să aplice principiile corecte pentru dezvoltarea sa”, a declarat Francis Malige, directorul berd pentru instituţii financiare.

Republica Moldova a intrat într-o criză politică şi economică după dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci cu o structură opacă a acţionarilor, inclusiv Moldova Agroindbank, în perioada cuprinsă între 2012 şi 2014.


Considerat în ţară „Furtul secolului”, scandalul a declanşat proteste de stradă, iar Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au decis să îngheţe ajutoarele, ceea ce a dus la deprecierea monedei naţionale şi la creşterea inflaţiei.

Activele Moldova Agroindbank sunt evaluate la 22 miliarde lei molodoveneşti (1,3 miliarde dolari), iar acţiunile au fost vândute la un preţ de 1.059 lei (62,7 dolari) pe acţiune.

Tot cu sprijinul BERD, la începutul acestui an, Banca Transilvania a preluat o participaţie minoritară de 39,2% la Victoriabank, a doua dintre cele trei bănci implicate în scandalul de fraudă.

Moldindconbank, cea de a treia bancă, este sub controlul Băncii Naţionale începând din luna octombrie 2016, iar autorităţile de la Chişinău speră să vândă un pachet de 63,89% din acţiuni unui investitor străin.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să treacă la economia de piaţă.

În ultimii ani, berd a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, berd se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România.

Peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: