vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 ianuarie, 2012

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a încetinirii economice din zona euro, relatează Mediafax.

Guvernul de la București și-a fixat o țintă de creștere economică de 2,1% pentru 2012, însă Banca Mondială a avansat recent o prognoză de 1,5% pentru România.

FMI estimează o creştere economică de 1,75-2,25% pentru România în anul 2012.


Și în precedentul raport privind perspectivele ţărilor în care operează BERD, din octombrie, banca a înrăutăţit puternic estimarea de creştere economică a României, de la 3,8% la 1,1%.

„Până recent, economia României se afla pe drumul de a înregistra o creştere economică robustă în acest an, după o recuperare modestă anul trecut. Încetinirea economică din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor României, iar o continuare a înrăutăţirii este probabilă în lunile următoare”, se arată în raportul BERD.

Criza din Grecia afectează economia românească mai ales pe canalul bancar, în timp ce sprijinul continuu din partea FMI oferă o protecţie importantă.

Pentru regiunea în care operează, incluzând state din Asia Centrală, berd se aşteaptă la un avans economic de 3,1% în acest an, uşor mai redus faţă de prognoza anterioară de 3,2% şi bazat pe presupunerea că nu va avea loc o agravare puternică a crizei din zona euro.


Încetinirea economică din ţările în care activează berd este cauzată în mare parte de creșeteri economice semnificativ mai slabe în Europa de Sud-Est, expusă în mod deosebit la problemele din zona euro.

Mai multe ţări din regiune vor intra în recesiune în acest an, estimează analiştii băncii. Creşterea economică încetineşte şi în Europa de Est şi Caucaz, în timp ce Rusia şi Comunitatea Statelor Independente, mai puţin integrate cu Europa de Vest, vor continua probabil să înregistreze rate de creştere „respectabile”, presupunând că preţurile la materii prime se menţin ridicate.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte şi România, berd a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB de la 1,6% la 1%. Scăderea de 0,6 puncte procentuale este de două ori mai amplă decât în cazul României.

Dintre cele şapte state din regiune, doar Albania a înregistrat o îmbunătăţire, modestă, a perspectivei economice, de la 1% la 1,2%. Pentru Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Muntenegru şi Serbia banca a înrăutăţit prognoza economică cu 0,6-1,8 puncte procentuale. Bulgaria va avea o creştere de 1,2% în acest an, iar Serbia de 1,1%.

În Europa Centrală şi ţările baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest an.

Două ţări din regiune, Ungaria şi Slovenia, vor înregistra scădere economică în acest an, potrivit BERD.

Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. Anterior, instituţia financiară anticipa un avans economic de 0,5% pentru ambele state.

Estonia (creştere de 2,6%), Letonia (2,6%) şi Lituania (2,3%) au cele mai bune perspective din Europa Centrală şi regiunea Balticii, urmate de Polonia (2,3%) şi Slovacia (1,3%). Polonia, Letonia şi Slovacia au înregistrat chiar uşoare revizuiri pozitive ale prognozelor economice, de 0,1-0,2 puncte procentuale, în timp ce pentru Lituania şi Estonia au fost menţinute datele precedente. Regiunea include, potrivit BERD, Croaţia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia.

Dintre cele 29 de state incluse în raport, berd a înrăutăţit estimările de creştere economică pentru 13 state, le-a îmbunătăţit pentru 8 şi a menţinut datele anterioare pentru restul de 8 ţări. Mongolia va înregistra cea mai mare creştere economică, de 14%, urmată de Azerbaidjan cu 10%, în timp ce Ungaria va avea cea mai slabă evoluţie, cu o contracţie de 1,5%.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: