joi

23 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 noiembrie, 2020

Preţurile benzinei și motorinei din România sunt  mai mici cu 25% și, respectiv, 18%, decât media europeană, potrivit datelor publicației Oil Bulletin a Comisiei Europene, valabile pentru data de 2 noiembrie, scrie Agerpres.

În România, un litru de benzină costă, în medie, 0,923 euro, în timp ce media celor 27 de stat din UE este 1,247 euro pe litru.

Preţuri mai mici decât în România sunt doar în Bulgaria, respectiv 0,899 euro pe litru. Cea mai scumpă benzină este în Danemarca – 1,403 euro pe litru.


Totodată, prețul mediu al motorinei este în România de 0,895 euro pe litru, cu 18% sub media UE, care este de 1,097 euro pe litru.

Țara cu cea mai ieftină motorină din Uniunea Europeană (0,867 euro pe litru) este Bulgaria, în timp ce Suedia are cel mai scump combustibil diesel – 1,315 euro pe litru.

Preţurile analizate sunt cele din benzinării, adică au toate taxele incluse.

Conform Oil Bulletin, instituţia care furnizează aceste date la Bruxelles din partea României este Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.


În România, cele mai mari lanţuri de benzinării sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar şi Gazprom.

Ponderea taxelor pe combustibili, mult sub media europeană

Prețurile benzinei și motorinei din România se situează sub media europeană în condițiile în care nivelul taxelor pe combustibili este unul dintre cele mai reduse din UE.

Astfel, ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România era în decembrie 2019 cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente în cazul motorinei, reiese din cele mai recente date ale Comisiei Europene.

Accizele și TVA-ul reprezintă 52,9% din prețul de la pompă al unui litru de benzină, respectiv 49,4% din prețul unui litru de motorină, mult sub media europeană, de 61,1% la benzină, respectiv 54,8 la motorină.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: