joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 decembrie, 2016

benjamin steinmetzBeny Steinmetz (foto), unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri israelieni și care a fost trimis în judecată în Dosarul fostei ferme regale Băneasa, a fost reținut de poliția din Tel Aviv, în legătură cu suspiciunea că ar fi mituit oficiali guvernamentali din Guineea, scrie Bloomberg.

Steinmetz este acuzat de spălare de bani, potrivit Bloomberg, care citează un purtător de cuvânt al poliției israeliene care nu a numit omul de afaceri reținut.

BSG Resources Ltd. a confirmat însă că Steinmetz este cel reținut pentru a răspunde la întrebări legate de mituirea cu milioane de dolari a unor oficiali din Conakry, capitala Guineei.


Miza ar fi proiectul din bazinul Simandou, bogat în minereu de fier, proiect în valoare de 20 miliarde de dolari pentru care au concurat unele dintre cele mai mari companii miniere din toată lumea.

Compania lui Steinmetz implicată în proiect, BSGR, a respins acuzațiile că ar fi mituit oficiali din Guineea pentru a obține în 2008 jumătate din drepturile de exploare de la Simandou.

În 2010, BGSR a vândut 51% din drepturile sale de exploatare firmei braziliene Vale SA, pentru 2,5 miliarde de dolari, dar guvernul din Guinea i-a retras în 2014 dreptul de exploatare întrucât ar fi obținut dovezi că israelianul a mituit oficiali guvernamentali pentru a obține licența.

Steinmetz a negat acuzațiile și a susținut că acestea fac parte din strategia concurentului Rio Tinto Group, a doilea mare grup minier din lume, de a obține licența pentru Simandou.


În România, miliardarul este acuzat în Dosarul fostei ferme regale Băneasa și a pădurii Băneasa, un caz ce a fost trimis deja în instanță.

Potrivit procurorilor DNA, el s-ar face vinovat de  constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență, în formă continuată, și complicitate la spălarea banilor, în formă continuată.

Benjamin Steinmetz a investit câteva sute de milioane de euro în România și are o implicare (printr-o firmă din grupul pe care-l conduce) de 9% la Gabriel Resources, compania care deține peste 80% din acțiunile Roșia Montană.

DNA a cerut încă din martie arestarea preventivă în lipsă a patru oameni de afaceri israelieni implicați în dosarul retrocedării fostei ferme regale Băneasa – Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz (foto) și Moshe Agavi.

Procurorii anticorupție au dispus pe 17 decembrie 2015 punerea în mișcare a acțiunii penale față de aceștia și apoi au făcut “numeroase demersuri pentru a asigura prezența celor patru inculpați în fața organelor judiciare, însă aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și în final sustragerea de la urmărirea penală”, explica DNA în martie.

Tal Silberstein este cunoscut în România mai ales pentru că a fost consultantul politic al tuturor jucătorilor împortanți de până curând. A fost consultantul lui Traian Băsescu, într-o primă fază, apoi s-a ocupat (în 2004) de campania prezidențială a lui Adrian Năstase, iar ulterior i-a consiliat pe liberali.

Faptele de care îi acuză DNA

Din 2006, Truică Remus (șef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase), împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi și alte persoane, au constituit un grup infracțional pentru recuperarea ilegală a unor proprietăți revendicate ilegal de Paul Philippe Al României.

Grupul a mituit prin cadouri și bani persoane din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, pentru a-i convinge să accepte pretențiile ridicate nelegale de așa-numitul Pirnț Paul.

În termenii procurorilor, grupul a instigat aceste persoane la abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

Al României Paul Philippe, mai explică procurorii, i-au promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional un procent între 50% și 80% din valoarea bunurilor revendicate.

“Ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.

De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicați în activitatea infracțională și s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluției și realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat și găsind împreună soluțiile cele mai economice pentru grup”, mai spun procurorii.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: