vineri

17 mai, 2024

24 ianuarie, 2024

Președinția belgiană a UE pregătește un raport privind fondul de redresare post-pandemie de 800 de miliarde de euro al blocului – fondul istoric finanțat cu obligațiuni UE – în care există sugestia că ar putea fi necesară o nouă datorie comună a UE pentru a stimula apărarea și a sprijini Ucraina.

„Va fi martie/aprilie când vom veni cu acea evaluare”, a declarat Vincent Van Peteghem, ministrul belgian de finanțe, la o masă rotundă organizată de Bloomberg. „Dacă avansăm cu ideea Next Generation EU 2.0… ei bine, atunci trebuie să investim în aceste proiecte transnaționale ale UE.”

Temerile statelor ”frugale” se confirmă

Acesta este tocmai scenariul pe care națiunile ”frugale” au vrut să-l evite atunci când au acceptat fără tragere de inimă să înființeze fondul UE de redresare a pandemiei. Curtea Constituțională a Germaniei, de exemplu, a permis emiterea comună a datoriilor UE pe baza faptului că aceasta era temporară și legată de un anumit scop.


Țările care se opun ideii de a face credite comune în beneficiul UE au indicat în mod repetat decizia curții germane în efortul de a opri acest tip de dezbateri. Anul trecut s-a votat acest sistem pentru a finanța ambițiile ecologice ale Uniunii.

Franța și Estonia, mari susținători ai obligațiunilor de apărare

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut săptămâna trecută ideea unor noi emisiuni de obligațiuni UE cu scopul de a stimula apărarea Europei. Franța, cu o industrie de apărare dezvoltată, are interes să susțină această soluție.

În mod neașteptat, Estonia – din punct de vedere istoric o țară frugală – a susținut și ea astfel de propuneri, prim-ministrul Kaja Kallas cerând recent obligațiuni de apărare UE.

Srijin pentru acest demers vine și din afara Uniunii. Ministrul apărării din Regatul Unit, Grant Shapps, a publicat miercuri un articol de opinie în Politico, în care face apel la aliații Ucrainei „să ia măsuri” pentru a sprijini Kiev. „Nu poate exista nicio șovăială. Nici-o barieră. Fără așteptare. Kievul are nevoie de mai mult sprijin – și nu doar din partea Regatului Unit. Și colegii noștri aliați trebuie să facă un pas”, scrie el.


***

(Citeste și: Premieră: 10 state nordice activează clauza de apărare comună a infrastructurilor din Marea Baltică)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: