luni

17 iunie, 2024

8 aprilie, 2021

Foto: The Guardian

Tineri mascați au incendiat la Belfast un autobuz și au atacat poliția cu pietre, în noaptea de miercuri spre joi. Protestele din Irlanda de Nord, scrie The Guardian, durează deja de o săptămână.

Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, a primit un regim special în urma Brexitului pentru a nu reimpune frontieră fizică cu Republica Irlanda (parte a UE).

Autobuzul incendiat și protestele din Belfast de miercuri au avut loc în zona unioniștilor probritanici, nemulțumiți de controalele vamale impuse între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit. Un grup de protestatari mascați au deturnat un autobuz și i-au dat foc, iar 41 de polițiști au fost răniți după ce au fost atacați de mulțime cu pietre.


Premierul britanic Boris Johnson a declarat că este “profund îngrijorat” de evenimentele din Irlanda de Nord, chemând părțile la dialog.

Violențele de miercuri seara au avut loc lângă Shankill Road, în vestul Belfastului, lângă un așa-numitul “zid de pace” care separă zonele unioniștilor britanici, de cele ale naționaliștilor irlandezi.

Liderii celor mai mari partide politice din Irlanda de Nord, Sinn Fein și Partidului Unionist Britanic, au condamnat violențe, în special deturnarea autobuzului și atacul asupra unui reporter al ziarului Belfast Telegraph. “Aceste acțiuni nu reprezintă unionismul sau loialismul. Sunt o rușine pentru Irlanda de Nord”, a scris liderul Partidului Unionist Britanic, Arlene Foster, într-o postare pe Twitter.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: