miercuri

17 aprilie, 2024

12 martie, 2022

Șeful Statului Major al forțelor armate din Belarus, Viktor Gulevich (foto), a declarat sâmbătă că Belarus nu are de gând să se alăture invaziei ruse a Ucrainei dar, scrie The Guardian, trimite cinci grupuri tactice de batalion la granița de sud.

Belarus are trupe la granița cu Ucraina din prima zi a invaziei Ucrainei, mișcările anunțate sâmbătă fiind menite oficial să asigure rotația forțele deja staționate acolo.

Vineri, un oficial de rang înalt al securității ucrainene a avertizat Belarus să nu trimită trupe în Ucraina, pe fondul temerilor că această țară intenționează să se alăture forțelor armate ruse.


Viktor Gulevich a negat planurile de a invada Ucraina: ”Vreau să subliniez că transferul de trupe nu are nicio legătură nici cu pregătirea, nici cu participarea soldaților bieloruși la operațiunea militară specială de pe teritoriul Ucrainei”.

Zilele trecute, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că armata țării trebuie să prevină orice atac atac „din spate” împotriva forţelor ruse.

Lukaşenko a transmis şefilor instituţiilor de apărare că trebuie să împiedice orice încercare – probabil a forţelor ucrainene – de a întrerupe liniile de aprovizionare ruseşti şi de a-i „lovi pe ruşi din spate”.

Belarus a servit drept ”rampă de lansare” a trupelor, rachetelor și aeronavelor rusești, dar nu există deocamdată dovezi că și-ar fi desfășurat propriile forțe în luptă activă.


Ucraina a acuzat vineri Rusia că fabrică pretexte pentru atragerea Belarus în război. Aeronavele rusești intrate în spațiul aerian ucrainean au tras în satele de graniță cu Belarus.

Atacurile au avut loc în timp ce liderul belarus, Alexander Lukașenko, se întâlnea la Moscova cu președintele rus, Vladimir Putin, potrivit Centrului de stat pentru comunicații strategice al Ucrainei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: