joi

28 martie, 2024

28 februarie, 2022

Belarus renunță la neutralitatea nucleară și foștii președinți ai statului se vor bucura de imunitate pe viață – peste 65% dintre bieloruşi au votat duminică în favoarea amendamentelor la Constituţie, a anunţat Comisia electorală centrală. Este o decizie „foarte periculoasă”, avertizează Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Prin referendumul organizat duminică s-au supus aprobării populare o serie de amendamente constituționale propuse de actualul președinte. Referendumul a avut loc într-un moment în care Ucraina vecină este pradă unei invazii ruse declanşate pe 24 februarie, cu atacuri plecate inclusiv din Belarus.

Potrivit preşedintelui Comisiei electorale centrale, Igor Karpenko, 10,07% dintre belaruşii care s-au exprimat la referendum au votat împotrivă. Potrivit aceleiaşi surse, rata de participare a fost de 78,63%.

Pentru a fi adoptate, amendamentele aveau nevoie să adune în favoarea lor peste 50% din voturi, referendumul fiind considerat validat dacă peste 50% dintre alegători au participat la el.

Imunitate juridică pe viață pentru Lukașenko

Printre schimbările propuse se numără o imunitate judiciară pe viaţă pentru foştii preşedinţi şi introducerea unei limite de două mandate pentru succesorii lui Lukaşenko. Deşi textul Constituţiei nu prevedea o astfel de limită înainte, ea se va aplica începând cu intrarea în funcţie a unui nou preşedinte, ceea ce i-ar permite lui Lukaşenko să rămână la putere până în 2035 dacă va fi reales în 2025.

De asemenea, în noua versiune a Constituţiei, dispare obligaţia ca Belarus să rămână „zonă fără nuclear”. Acest articol va fi înlocuit prin altul ce exclude „o agresiune militară de pe teritoriul” belarus.

La sfârşitul lui ianuarie, SUA şi-au exprimat îngrijorarea că această reformă ar permite o desfăşurare de arme nucleare ruse în Belarus, ţară ce se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

Realegerea lui Aleksandr Lukaşenko la preşedinţie în august 2020 a declanşat o mişcare de contestare istorică în această fostă republică sovietică, mişcare violent reprimată de autorităţi, care au întreprins arestări în masă, lichidări de mass-media şi de ONG-uri.

În Rusia, o reformă constituţională adoptată în 2020 a deschis calea pentru menţinerea la putere a preşedintelui Vladimir Putin până în 2036.

Avertisment UE

După anunțarea rezultatului referendumului, UE a avertizat renunțarea la neutralitate nucleară înseamnă că Rusia va începe să poziționeze armament nuclear în Belarus.


„Este o decizie foarte periculoasă, știm ce înseamnă pentru Belarus această decizie. Înseamnă că Rusia va pune arme nucleare în Belarus și aceasta este o direcție foarte periculoasă”, a afirmat Josep Borrell.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: