luni

22 aprilie, 2024

11 martie, 2022

Mariupol, după 8 zile de bombardament continuu
Mariupol, după 8 zile de bombardament continuu

Rusia trage din Ucraina în Belarus: armata ucraineană a acuzat vineri că avioane rusești că au tras din spațiul aerian ucrainean într-o așezare bielorusă de lângă graniță. Armata Kiev consideră că Rusia încearcă să ofere Belarus pretext pentru a se alătura războiului.

Potrivit The Guardian, aeronave rusești au decolat de pe un aerodrom din Belarus, au traversat spațiul aerian ucrainean și apoi au tras rachete în Kopani, un sat din Belarus.

„Aceasta este o provocare! Scopul este de a implica Forțele Armate ale Republicii Belarus în războiul cu Ucraina!”, a declarat Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina.


Armata ucraineană a transmis: „Declarăm oficial – armata ucraineană nu a planificat și nu intenționează să întreprindă nicio acțiune agresivă împotriva Republicii Belarus”.

Context relevant: Întâlnire Putin – Lukașenko

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri cu președintele Belarus, Alexander Lukașenko. Mesajul public lansat de Putin înainte de această întâlnire: ”s-au înregistrat unele progrese în discuțiile Moscovei cu Ucraina”.

Vladimir Putin dar nu a oferit amănunte, dar a spus că va intra în detalii cu președintele Lukașenko.

Mariupol, aproape un dezastru umanitar

Situația de la Mariupol este critică, a avertizat vineri Ministerul de Interne al Ucrainei, afirmând că nu se știe dacă ajutoarele umanitare vor putea ajunge în orașul încercuit. Opt camioane care transportă ajutoare umanitar erau în drum spre Mariupol, oraș complet încercuit de forțele rusești, relatează Reuters.


Între timp, ambasada Ucrainei la Ankara a anunțat că 86 de cetățeni turci – inclusiv 34 de copii – se adăpostesc într-o moschee din orașul asediat. Ambasada a spus că forțele ruse bombardează orașul, inclusiv moscheea, încă de la primele ore.

Avansul Rusiei a fost oprit, pentru moment

Forțele armate ruse nu au făcut progrese în Ucraina în ultimele 24 de ore, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici. ”Progresele teritoriale ale Rusiei în Ucraina au stagnat. Adversarul nostru a fost oprit practic în toate direcțiile de lovituri aeriene, de rachete și de atacuri la sol”, a declarat vineri Arestovici într-un briefing de presă.

El a precizatcă forțele armate ucrainene au organizat contraatacuri în apropierea capitalei Kiev și în Harkov, în estul Ucrainei.

Bombardamente asupra unor localități departe de linia de conflict

Locuitorii din Luțk spun că s-au trezit la 6:45 în această dimineață, când patru rachete rusești au lovit aerodromul militar al orașului, transmite The Guardian.

Galina Padalko – o fostă membră a consiliului municipal – a publicat o fotografie în care se vede ridicându-se fum negru și gros din zona aeroportului.

Pentru prima dată de la debutul războiului, avioane militare au zburat și deasupra orașului Lviv, la aproximativ 50 de mile de granița cu Polonia. Lviv încă este un refugiu sigur pentru sute de mii de ucraineni strămuțați din interior, dar și pentru misiunile diplomatice plecate din Kiev.

Vineri, și Ivano-Frankivsk, plasat la aproximativ 130 km de Lviv, a fost vizat de bombardamentele forțelor ruse.

Rușii au bombardat spitalul de psihiatrie din Izyum

Un total de 48 de școli au fost distruse în Harkov, a anunțat primarul Ihor Terekhov într-un discurs televizat.

În plus, guvernatorul regional a anunțat vineri că armata rusă a bombardat un spital de psihiatrie din apropierea orașului Izyum, din estul Ucrainei. Guvernatorul Oleh Synegubov afirmă că atacul este „o crimă de război împotriva civililor”.

Forțele ruse au bombardat zonele rezidențiale din Harkov de 89 de ori într-o singură zi, a mai declarat guvernatorul local, citat de Reuters.

ONU: Rapoarte credibile că Rusia aruncă bombe cu fragmentare

Biroului ONU pentru drepturile omului a anunțat că deține „rapoarte credibile” cu privire la mai multe cazuri când forțe ruse au folosit muniții cu dispersie în zonele populate din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Liz Throssell, a declarat vineri, la Geneva, că folosirea muniţiilor cu dispersie poate echivala cu crime de război. Oficialul ONU a adăugat: Reamintim autorităților ruse că dirijarea atacurilor împotriva civililor și a obiectelor civile, bombardamente de zonă în orașe și sate și alte forme de atacuri fără discriminare, sunt interzise de dreptul internațional.

Bombele cu dispersie au capacitatea de a exploda și de a elibera submuniții mai mici, care se împrăștie pe o zonă largă. Rusia nu este parte la convenția care interzice munițiile cu dispersie, deși este obligată de dreptul internațional umanitar.

Moscova a mai folosit acest gen de muniție în Afganistan.

ONU: Peste 2,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina

Agenția ONU pentru migrație raportează că, până vineri, peste 2,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina. Majoritatea refugiaților, aproximativ 1,5 milioane de persoane, au fugit în Polonia.

Oficialii de la Varșovia au cerut tuturor țărilor membre UE să facă mai mult pentru a-i ajuta pe ucraineni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: