marți

6 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 noiembrie, 2020

Prima centrală nucleară din Belarus și-a oprit funcționarea a doua zi după ce a fost deschisă oficial de președintele Alexander Lukașenko. O parte din echipamentele sale trebuie înlocuite, a declarat un oficial din Belarus pentru Associated Press.

Președintele Lukașenko a inaugurat sâmbătă centrala nucleară Astravyets construită și finanțată de Rusia. Centrala a încetat să producă energie duminică, deoarece unele echipamente electrice s-au stricat.

„Turbina este oprită. Într-adevăr, nu există producție de energie electrică la centrala nucleară, dar acest lucru nu afectează siguranța nucleară și nivelul de radiații ”, a declarat Oleg Sobolev, consultant la departamentul de securitate nucleară și radiații al Ministerului de Urgență din Belarus.


Ministerul Energiei din Belarus a anunțat că „necesitatea înlocuirii anumitor echipamente electrice de măsurare” a fost identificată în timpul testelor. Declarația nu a specificat problemele și cât va dura procesul de înlocuire a echipamentelor.

Problema nu reprezintă o amenințare nici pentru Belarus, nici pentru țara vecină, Lituania, au precizat oficialitățile.

Lituania s-a opus mult timp construcției centralei, care este situată la aproximativ 40 de kilometri sud-est de capitala sa, Vilnius. Autoritățile lituaniene au declarat că siguranța construcțiilor a fost afectată de accidente și de materialele furate din șantier.

Compania Rosatom, cea care a construit centrala nucleară, a respins plângerile lituaniene, spunând că proiectul este conform cu cele mai înalte standarde internaționale.


Finalizarea proiectului nuclar este planificată în 2022, centrala va avea două reactoare, fiecare generând 1.200 de megawați. Sâmbătă, reactorul care a funcționat a generat 400 de megawați.

În ultimele săptămâni, autoritățile lituaniene au distribuit gratuit pastile de iod rezidenților de la frontiera cu Belarus.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: