sâmbătă

2 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 septembrie, 2020

Autoritățile din Belarus au folosit duminică sârmă ghimpată pentru a închide o piață centrală din Minsk și au început să rețină protestatari în timp ce aceștia ocupă străzile într-un nou protest față de fraudele comise la alegerile prezidențiale din august, anunță Reuters.

Surse locale citate de Reuters afirmă că aproximatic 10.000 de persoane se îndreaptă spre Piața Independenței, acolo unde sunt sediile guvernului și Administrației prezidențiale.

Aproximativ 5.000 de oameni au participat sâmbătă la un marș pe străzile capitalei Minsk, cerând eliberarea liderilor opoziției arestați după alegerile din 9 august. Noaptea trecută au fost arestate 114 persoane, între care 99 în capitală, a anunțat Ministerul de Interne din Belarus.


Piața Oktyabrskaya din centrul Minsk a fost împrejmuită cu sârmă ghimpată sâmbătă, pentru a bloca accesul protestatarilor. Soldați înarmați se află în centrul pieței. Piața Independenței a fost la fel împrejmuită cu sârmă ghimpată.

Agenția TASS afirmă că, duminică, autoritățile nu au mai așteptat începerea protestelor și au început arestările încă din cursul dimineții.

Este al șaselea week-end consecutiv cu proteste masive în Belarus, în ciuda faptului că încă de la prima manifestaţie anti-Likasenkă poliția a intervenit în forță împotriva manifestanților: trei persoane au murit, mai multe zeci au fost rănite şi peste 7.000 au fost arestate.

Rezultatele alegerilor prezidenţiale au fost respinse de Uniunea Europeană, care pregăteşte sancţiuni împotriva unor înalţi reprezentanţi ai regimului belarus şi i-a cerut lui Aleksandr Lukaşenko să dialogheze cu opoziţia. Lukaşenko a refuzat în schimb orice concesie şi denunţă un complot occidental menit a-l înlătura de la putere. Singurul său aliat rămâne Rusia.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: