vineri

9 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 august, 2020

Cetățenii din Belarus vor intra mai ușor pe teritoriul Uniunii Europene în condițiile în care Lituania a anunțat că va relaxa restricțiile impuse acestora pentru intrare pe teritoriul ei din cauza haosului generat de reprimarea violentă a manifestațiilor care au loc în toată țara după alegerile prezidențiale, relatează Agerpres.

Republica Belarus este cuprinsă de proteste după alegerile prezidențiale de luni în care Aleksandr Lukașenko a fost din nou declarat învingător cu 80% din voturi, iar contracandidata sa a fugit din țară, în Lituania.


Politico scrie că miercuri, pentru prima dată de la debutul manifestațiilor, poliția a deschis focul împotriva protestatarilor. Ministrul de Interne a anunțat oficial că forțele de ordine au recurs la uzul de armă în Brest, în sud-vestul țării, acolo unde au fost atacate de manifestanți.

Apel lituanian: Trebuie să dăm dovadă de solidaritate și responsabilitate

„Cetăţenii din Belarus care vin din motive umanitare pot intra în Lituania”, a anunțat prim-ministrul Saulius Skvernelis miercuri, la radio. Ministrul de Interne lituanian  precizase anterior că cetățenii din țara vecină ar trebui să fie exceptați de la restricțiile de intrare în țară din cauza pandemiei.

Guvernul de la Vilnius a anunțat că va stabili joi care va fi modul specific în care se vor relaxa restricțiile de intrare pe teritoriu lituanian al cetățenilor Republicii Belarus.

„Trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi responsabilitate. Reacţia iniţială a capitalelor europene este cel puţin dezamăgitoare. Noi, vecinii cei mai apropiaţi, am fost ca întotdeauna primii care au reacţionat”, a spus Skvernelis. El a cerut de asemenea sancţiuni ale UE împotriva conducerii de la Minsk.


Preşedintele Lituaniei Gitanas Nauseda a făcut un apel către autoritățile din Belarus pentru  „detensionarea imediată a situaţiei şi oprirea utilizării forţei brutale împotriva poporului lor şi în al doilea rând, eliberarea tuturor protestatarilor reţinuţi şi oprirea persecuţiei acestora”, potrivit unui comunicat al biroului său miercuri.

Protestatarii au ieşit miercuri seara pe străzile din Belarus pentru a patra noapte consecutiv pentru a demonstra împotriva regimului Lukasenko, pe care îl acuză că a fraudat ultimele alegeri prezidențiale.

Sprijinul pentru manifestanţi pare să fie în creştere din partea populaţiei, peste 100 de medici din Minsk ieşind să manifesteze împotriva violenţei forțelor de ordine.

Într-o postare pe Instagram, cvadrupla medaliată olimpică la biatlon Daria Domraşeva a făcut apel la unităţile speciale ale poliţiei Omon să înceteze acţiunile de reprimare violente. „Nu permiteţi continuarea acestei oroare nedrepte pe străzi”, a scris ea.

Au fost făcute peste 6.000 de arestări şi două persoane şi-au pierdut viaţa de la debutul protestelor izbucnite duminică după închiderea secţiilor de votare, pe care forţele de ordine le-au reprimat în mod violent.

Asociația jurnaliștilor din Belarus a anunțat că cel puțin 55 de reporteri au fost arestați, muți fiind bătuți de forțele de ordine.

Uniunea Europeană a calificat alegerile ca nefiind „nici libere şi nici corecte”, adăugând că „autorităţile statului au desfăşurat o violenţă disproporţionată şi inacceptabilă” şi că „Belarusul merită ceva mai bun”.

Miniștrii de Externe UE urmează să discute vineri situația din Belarus.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: