marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iunie, 2021

Belarus a anunțat luni că își suspendă participarea în Parteneriatul Estic, inițiativă UE menită să consolideze legăturile Uniunii cu vecinii state ex-sovietice. Decizia, anunță Euractiv, a fost criticată marți de Bruxelles.

”În contextul sancțiunilor și restricțiilor impuse de UE nu mai putem să ne onorăm obligațiile impuse de acest acord”, a anunțat Ministerul de Externe de la Minsk.

Parteneriatul Estic a fost lansat de UE în 2009. Inițiativa, care a fost percepută de anumite state drept potențială  etapă intermediară aderării la UE, a oferit unui număr de 6 foste republici sovietice – Belarus, Ucraina, Armenia, Azerbaijan, Moldova și Georgia – asistență economică și politică în schimbul implementării unor reforme.


În declarația ministerului de luni se afirmă că suspendarea legăturilor va produce un impact negativ asupra combaterii migrației ilegale și crimei organizate, precizare importantă în contextul în care Nelarus are graniță comună cu 2 state membre UE, Polonia și Lituania.

Comunicatul oficial mai precisează că reprezentantul Belarus pe lângă UE a fost rechemat la Minsk pentru consultări, situație în care și șeful Delegației UE în Belarus, Dirk Schuebel, este ”încurajat” să se întoarcă la Bruxelles și să își informeze superiorii despre poziția Belarus.

”În afară de acestea, ca răspuns la sancțiunile UE, Belarus va refuza reprezentanților instituțiilor europene  și ai statelor membre UE care au susținut aplicarea de măsuri restrictive intrarea în țară”, precizează documentul emis de Ministerul Afacerilor Externe de la Minsk.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a condamnat decizia, transmițând pe Twitter că aceasta reprezintă ”un pas înapoi”, care ”va escalada în continuare tensiunile și va avea un impact negativ clar asupra cetățenilor din Belarus, cărora li se refuză oportunitățile create de cooperarea noastră”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: