luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 noiembrie, 2020

Banca Europeană de Investiții a aprobat miercuri planul cadrul de finanțare în valoare de 1 trilion de euro, ce prevede că nu se vor mai acorda finanțări proiectelor ce au la bază combustibili fosili și pentru extinderea aeroporturilor, scrie Euractiv.

Cadrul de finantare în acord cu schimbările climatice al Băncii Europene pentru Investiții a fost supus dezbaterii încă de anul trecut, când UE s-a poziționat ca lider al luptei împotriva schimbărilor climatice.

Suma de 1 trilion de euro va fi cheltuită până în 2030 pe proiecte centrate pe combaterea schimbărilor climatice, biodiversitate și sustenabilitate.


Reprezentanții băncii au declarat că toate acordurile de finanțare se vor alinia până la finele anului principiilor acordului de la Paris și că nu vor afecta țintele de reducere a emisiilor de carbon prevăzute în acord.

„Planul cadru de finanțare consolidează rolul de lider asumat de Europa în drumul spre decarbonizare și spre o economie verde, rezilientă și incluzivă din punct de vedere social”, a spus Werner Hoyer, președintele BEI.

ONG-urile de mediu, dezamăgite de anunțul BEI

Organizațiile de mediu au primit foarte de bine propunerile venite din partea BEI anul trecut, dar susțin că versiunea finață planului cadru nu este la fel de ambițioasă cum se prefigura în 2019.

Termenul limită până când vor putea finanțate proiecte ce se bazează pe combustibili fosili a fost amânat cu un an, iar alte proiecte dăunătoare mediului vor primi creditare până în 2022.


„Suntem dezamăgiți de decizia guvernelor UE, ce au adoptat planul cadru de finanțare”, a spus Xavier Sol, director al Counter Balance, o coaliție a ONG-urilor pentru dezvoltare și mediu.

„Practic, BEI nu se va alinia principiilor acordului de la Paris până la sfârșitul lui 2020. Dacă privim lucrurile din perspectiva schimbărilor climatice, avem de-a face cu o oportunitate ratată”, a mai declarat acesta.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cu toate astea, ONG-urile au salutat faptul că recunoașterea schimbărilor climatice a devenit o prioritate a BEI, iar instituția a luat decizia să nu mai finanțeze extinderea aeroporturilor.

Pe viitor, este de așteptat ca BEI să mai facă o schimbare semnificativă, aliniindu-se țintei acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: