vineri

9 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 iulie, 2016

beiBanca Europeană pentru Investiții (BEI) a semnat vineri trei contracte – cu Ministerul Finanțelor Publice, cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Agenția Națională de Achiziții Publice – prin care acordă României 360 milioane de euro pentru proiecte prioritare în cadrul Programelor Operaționale ale Uniunii Europene din perioada 2014 – 2020.

1.Primul contract oferă bani pentru acoperirea parțială a cheltuielilor efectuate de la bugetul de stat în contul contribuției naționale la investițiile orientate către creștere din perioada de programare UE 2014 — 2020, în cadrul Programelor Operaționale Competitivitate, capital Uman și anumite axe prioritare din Infrastructură Mare.

Acest împrumut va susține Contractul Român de Parteneriat cu UE pentru perioada de programare 2014 – 2020, concentrându-se pe investiții în sectoarele energiei, îmbunătățirii mediului înconjurător, Cercetării&Dezvoltării și Inovației (CDI), Tehnologiei Informațiilor și Comunicației (TIC), ocupării forței de muncă, educației și beneficiilor sociale.


„Acesta este un acord-cadru care are dimensiuni europene, întrucât, după criza financiară, căderea importantă s-a resimțit la nivelul statelor membre UE. Acest acord va permite României să beneficieze de programe, care să ducă la creșterea Produsului Intern Brut”, a declarat Cristian Popa, vicepreședinte BEI, după semnarea contractului.

Potrivit acestuia, dacă proiectele vor fi de calitate, vor exista și bani pentru finanțarea lor:

„Aud mereu că nu există finanțare pentru proiecte, dar vă asigur că aceasta este cea mai mică dintre probleme. Proiectele trebuie să fie multe și trebuie să fie bune. Insist că este vorba de calitatea proiectelor care determină BEI să demareze și să continue cu succes o colaborare”, a mai spus Cristian Popa.

Contractul de finanțare a fost semnat de vicepreședintele BEI, Cristian Popa, și de ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.


Tot vineri, BEI a semnat două Contracte de servicii de Suport prin Consultanță a Proiectelor, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro, cu Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), respectiv cu Ministerul Fondurilor Europene.

2.Acordul cu ANAP prevede asistență tehnică pentru Agenție, pentru crearea unei strategii naționale de achiziții publice, parte din condiția fundamentală stabilită de UE pentru perioada de programare 2014 – 2020.

3.Contractul cu Ministerul Fondurilor Europene va susține implementarea proiectelor de către beneficiari în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare al UE (respectiv Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Societatea Națională de Căi Ferate și beneficiari din sectorul apelor și deșeurilor, incluzând în primul rând societăți operaționale regionale).

Programul de asistență tehnică pentru „Suport de Consultanță pentru Proiecte” al BEI oferă servicii de consultanță pentru Autoritățile de Management și beneficiarii de Fonduri Europene Structurale și de Investiții (FESI) în România, în perspectiva financiară a UE 2014 — 2020. Aceste servicii de asistență tehnică au scopul de a îmbunătăți calitatea proiectelor și a investițiilor finanțate din Fonduri Structurale, diseminarea celor mai bune practici în cadrul UE și contribuie la îmbunătățirea coeziunii.

„Prin semnarea acordului de servicii de asistență tehnică pentru implementarea proiectelor, atât Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 — 2020 (POIM), cât mai ales beneficiarii celor trei sectoare importante de investiții finanțate prin acest program — mediu, transport și energie, vor utiliza expertiza BEI pentru toate activitățile și nevoile specifice de asistență tehnică privind pregătirea și implementarea proiectelor și dezvoltarea abilităților și capacității instituționale”, a declarat, la rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Acordul semnat vineri va continua asistența tehnică furnizată de BEI în perioada de programare anterioară și va contribui la îndeplinirea condiționalităților specifice POIM — programul strategic de dezvoltare a infrastructurii naționale, cu o alocare financiară nerambursabilă de peste 41% din totalul fondurilor structurale și de investiții acordate României în perioada de programare 2014 — 2020.

De la începutul operațiunilor BEI în România, banca a oferit o sumă cumulată de aproximativ 11,4 miliarde de euro pentru finanțare, inclusiv împrumutul semnat vineri. Proiectele-pilot finanțate de BEI în România includ fabrica de anvelope Pirelli din Slatina, metroul din București, proiectul de energie verde al Enel, precum și programele de eficiență energetică pentru blocurile de locuințe din Capitală.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: