sâmbătă

22 iunie, 2024

13 octombrie, 2011

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a reafirmat joi opoziţia faţă de un default, chiar şi parţial, al unui stat din zona euro şi respinge orice plan de salvare care obligă sectorul privat, respectiv băncile, să îşi asume pierderi legate de datoriile suverane.

„BCE se opune în special tuturor planurilor care nu sunt voluntare sau care conţin elemente obligatorii pentru deţinătorii de datorii publice”, potrivit unui raport lunar publicat joi.

În ultimele săptămâni s-au intensificat discuţiile privind reevaluarea în scădere a deţinerilor de obligaţiuni elene ale creditorilor privaţi.


Pe 21 iulie a fost stabilită o contribuţie de 21% a creditorilor privaţi la un al doilea plan de susţinere a Greciei, care implică reducerea valorii activelor. Această reevaluare în scădere a deţinerilor de obligaţiuni, acceptată de bănci în urma unor presiuni puternice, dar considerată voluntară, nu a fost considerată de pieţe drept „un eveniment de credit”.

„O participare a sectorului privat ar putea avea efecte negative directe asupra sectorului bancar din zona euro şi amplifică nevoia unei recapitalizări mari a băncilor”, a avertizat BCE.

În plus, o astfel de participare a sectorului privat pentru susţinerea unui stat din zona euro ar putea speria creditorii şi ar împiedica accesul altor ţări pe pieţele financiare, chiar dacă fundamentele lor economice nu s-au schimbat, se arată în raport.

Astfel s-ar crea un cerc vicios în care recapitalizarea băncilor va îndatora mai mult statele, iar ratingurile acestora ar putea fi revizuite în scădere, complicând mai mult situaţia instituţiilor financiare.


Participarea sectorului privat ar putea, totodată, să pună în pericol reputaţia euro şi să sperie investitorii privaţi şi publici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: