Banca Centrală Europeană a păstrat joi ratele dobânzilor neschimbate, după cum era de așteptat, dar a menționat că inflația scade mai repede decât s-a anticipat, deschizând calea pentru reduceri de dobândă în cursul acestui an, transmite Reuters.
BCE a menținut costurile îndatorării la nivelurile record din septembrie și a respins până acum orice cerere de reducere a ratei dobânzilor, chiar dacă factorii de decizie recunosc acum deschis că o astfel de mișcare urmează să fie făcută și doar momentul mai este negociat.
„Inflația (proiecțiile au fost) revizuite în scădere, în special pentru 2024, ceea ce reflectă în principal o contribuție mai scăzută a prețurilor la energie”, se arată în comunicatul BCE.
Inflație de 2,3% în 2024
Perspectivele mai bune apar pe măsură ce banca și-a redus previziunile privind inflația pentru al doilea trimestru consecutiv, anticipând creșterea prețurilor la 2,3% în acest an și atingând ținta de 2% anul viitor.
Inflația este pe o tendință descendentă de luni de zile, deoarece prețurile energiei scad și economia din zona euro stagnează pentru al doilea an consecutiv.
Majorările salarile, risc pentru inflație
Dar presiunile subiacente ale prețurilor, în special din partea salariilor din vastul sector al serviciilor, rămân stresant de ridicate, crescând riscul ca tendința prețurilor să se inverseze.
De aceea, BCE a insistat că scăderea ratelor dobânzilor va avea loc numai odată ce banca este sigură că se stabilește nivelul salarial și că reducerea inflației este durabilă.
„Deși majoritatea măsurilor de inflație subiacentă s-au redus și mai mult, presiunile interne ale prețurilor rămân ridicate, în parte din cauza creșterii puternice a salariilor”, a adăugat banca.
Creștere mai mic, de doar 0,6% pentru zona euro
Investitorii văd în total de trei sau patru reduceri de dobândă în acest an, cu prima mișcare în iunie, ducând rata de dobândă pentru depozite de la 4% la 3,25% sau 3% până în decembrie.
Banca centrală a redus, de asemenea, prognoza de creștere pentru 2024 , declarând că se așteaptă ca produsul intern brut al zonei euro să crească cu doar 0,6% în acest an, în scădere față de estimarea anterioară de 0,8%.
***