luni

15 aprilie, 2024

23 februarie, 2024

Banca Centrală Europeană (BCE) a raportat joi prima sa pierdere anuală din 2004, după efectuarea unor plăţile considerabile, efectuate la dobânzi ridicate, transmite CNBC citată de News.ro.

BCE a înregistrat pierderi de 1,3 miliarde de euro, care ar fi fost şi mai mari dacă banca nu ar fi eliberat 6,6 miliarde de euro – întregul provizion pentru riscuri financiare, acumulat de-a lungul unui număr de ani.

BCE a spus că se aşteaptă la noi pierderi pentru următorii câţiva ani, care să nu afecteze ”capacitatea sa de a conduce o politică monetară eficientă”, înainte de a reveni la profituri.


Banca centrală a ridicat ratele dobânzilor de la un teritoriu negativ la un nivel record de 4% în perioada iulie 2022 – septembrie 2023, ca răspuns la inflaţiei ridicată formată ca urmare a pandemiei de Covid-19 şi la pierderea parţială a accesului la energia din Rusia, în urma invadării Ucrainei.

Instituţia a suferit creşteri ale cheltuielilor cu dobânzile aferente datoriilor cheie, în timp ce veniturile din dobânzi la active nu au ţinut pasul, deoarece multe sunt la dobânzi fixe sau au scadenţe lungi.

BCE a înregistrat o pierdere netă din dobânzi de 7,19 miliarde de euro în 2023, după un venit de 900 de milioane de euro în 2022.

”Puterea financiară a BCE este subliniată în continuare de capitalul său şi de conturile sale substanţiale de reevaluare, care, împreună, se ridicau la 46 de miliarde de euro la sfârşitul anului 2023”, a spus banca centrală într-un comunicat.


***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: