Banca Centrală Europeană (BCE) a revizuit joi prognoza de creștere economică a zonei euro la 1,1% din PIB în 2019, cu 0,6 puncte procentuale mai puțin față de estimarea anterioară, de acum trei luni, transmite Bloomberg.
”Persistența incertitudinilor legate de factorii geopolitici, amenințarea protecționismului și a vulnerabilitățile din piețele emergente par să influențeze încrederea în economie”, a comentat Mario Draghi, președintele BCE, în cadrul conferinței de presă în care a explicat decizia instituției de a menține dobânzile la nivelurile minim record din prezent, dar și de a relua programele de finanțare pentru băncile din zona euro. Deși discuții despre reluarea împrumuturilor ieftine au fost anticipată de analiști, aceștia nu se așteptau ca o decizie în acest sens să fie anunțată chiar astăzi. Mario Draghi a explicat că Banca preferă să aibă o abordare activă, nu reactivă.
Cu privire la factorii care au determinat board-ul BCE să revizuiască în jos prognoza de creștere economică, Draghi a precizat că aceștia sunt atât externi, cât și interni.
Cei externi zonei euro se referă în principal la scăderea comerțului internațional, o potențială încetinire a economiei americane, dar și o lipsă de încredere a investitorilor cu privire la evoluția discuțiile comerciale dintre SUA și China.
În ceea ce privește factorii interni, Draghi a precizat că aceștia sunt specifici unor sectoare, dar și unor state, dând exemplul industriei auto din Germania.
Consiliul de Administrație al BCE a decis joi lansarea unui al treilea program Targeted Long-Term Refinancing Operation (TLTRO III), respectiv credite ieftine pe o perioadă de doi ani, menit să sprijine în principal eforturile băncilor din zona euro de a ”rostogoli” creditele de 720 de miliarde de euro accesate în cadrul rundelor anterioare ale acestui program.