joi

25 aprilie, 2024

28 august, 2019

UPDATE: Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat miercuri că i-a cerut Reginei Elizabeth a II-a să suspende Parlamentul, începând cu jumătatea lunii septembrie, până la jumătatea lunii octombrie.

„În această dimineaţă am vorbit cu Majestatea Sa Regina pentru a-i cere să încheie sesiunea parlamentară curentă în a doua săptămână a lunii septembrie, înaintea începerii celei de-a doua sesiuni parlamentare în data de 14 octombrie”, le-a transmis Boris Johnson parlamentarilor britanici prin intermediul unei scrisori.

****


Știrea inițială:

Guvernul lui Boris Johnson îi va cere Reginei Elizabeta a II-a să încheie activitatea Parlamentul pe 10 septembrie, informează BBC, citând surse guvernamentale.

Activitatea Parlamentului britanic va fi reluată pe 3 septembrie, iar dizolvarea nu va lăsa legislativului nou suficient timp să aprobe vreo lege care să-l oprescă pe Boris Johnson să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, fără un acord, scrie BBC.

Conservatorul Dominic Grieve, care a făcut campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE, cataloghează această idee drept „un act scandalos” şi a avertizat că ar putea duce la un vot de neîncredere pentru Johnson. „Acest guvern urmează să cadă”, a spus el.


O sursă guvernamentală a BBC a apărat acţiunea: „Este timpul ca un nou guvern şi un nou prim-ministru să facă un plan pentru ţară după ce părăsim UE”.

Ideea a stârnit controverse. Criticii spun că dizolvarea Parlamentului va face ca membrii săi să nu îşi poată juca rolul democratic în procesul Brexit.

Aparent, puţini miniştri au ştiut de acest plan.

Boris Johnson a declarat că vrea ca Marea Britanie să părăsească Blocul Comunitar pe 31 octombrie cu un acord, însă nu va renunţa la dată nici dacă va fi un Brexit fără acord.

Premierul britanic i-a spus marți președintelui Comisiei Europene, într-o discuție telefonică,  că nu există perspective pentru un Brexit cu acord dacă ”plasa de siguranţă” irlandeză nu este abolită.

”Prim-ministrul a evidenţiat că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie indiferent de circumstanţe şi că noi dorim categoric să facem acest lucru cu un acord. De asemenea, premierul a spus clar, totuşi, că dacă Acordul de retragere nu este redeschis şi plasa de siguranţă nu este abolită atunci nu există nicio perspectivă pentru un acord”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a executivului de la Londra.

Premierul britanic Boris Johnson s-a angajat să scoată Regatul Unit din UE la 31 octombrie acest an chiar dacă Londra şi Bruxellesul nu încheie un nou acord de retragere. Acordul convenit de Uniunea Europeană şi fostul premier Theresa May a fost respins de trei ori de parlamentul britanic.

Principalul punct de divergenţă este aşa-numita ”plasă de siguranţă”, clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda – ţară membră a Uniunii Europene – şi provincia britanică Irlanda de Nord. Boris Johnson a cerut deja eliminarea clauzei privind ”plasa de siguranţă”, solicitare respinsă de UE.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: