duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 august, 2015

euclid
Ministrul grec al Finanţelor, Euclid Tsakalotos

„În sfârşit, iese fum alb”, a declarat marţi un oficial de la Ministerul grec al Finanţelor, citat de BBC cu referire la negocierile purtate la Atena de guvernul elen cu creditorii internaţionali.

Este vorba de condiţiile asumate de Grecia pentru acordarea unui nou pachet de ajutor financiar, pe 3 ani, în valoare de până la 86 de miliarde de euro.

Oficiali greci au declarat că se aşteaptă ca acordul să fie ratificat de către Parlament miercuri şi să fie aprobat de către miniştrii Finanţelor din zona euro vineri.


În timpul negocierilor din noaptea de luni spre marţi, părţile au convenit asupra obiectivelor fiscale finale care ar trebui să guverneze efortul de salvare, vizând un excedent bugetar primar – care exclude plata unor dobnzi – începând din 2016, a declarat un oficial guvernamental.

Adaptate după un scenariu de referinţă anterior, obiectivele preconizează un deficit bugetar primar de 0,25% din PIB-ul aferent lui 2015, un excedent de 0,5% în 2016, de 1,75% în 2017 şi 3,5% în 2018, a precizat oficialul.

Modul de abordare a unui adevărat munte de credite neperformante în sectorul bancar a fost unul dintre punctele de fricţiune în negocieri. Atena voia să creeze o „bancă rea” care să preia problemele cu creditele, în timp ce creditorii vor ca creditele neperformante să fie grupate şi vândute unor fonduri de împrumut aflate în dificultate. Nu este clar deocamdată cum a fost soluţionată această problemă.

Disensiuni au existat şi asupra modului în care să fie creat un fond suveran al Greciei, care să adune 50 de miliarde de euro din privatizări. Trei sferturi din această sumă urmează să fie folosită pentru recapitalizarea băncilor şi reducerea datoriei Greciei.


Ambele părţi au fost de acord ca piaţa gazelor naturale din Grecia să fie deregleentată, au declarat surse de la Ministerul grec al Finanţelor.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Grecia şi creditorii săi internaţionali au ajuns marţi la un pas de încheierea unui acord asupra unui nou plan de salvare, în valoare de mai multe miliarde de euro, transmite BBC.

„Grecia mai are de stabilit câteva detalii minore până la a ajunge la un acord cu creditorii săi”, a declarat pentru BBC ministrul grec al Finanţelor Euclid Tsakalotos.

„E vorba de 2-3 detalii minore” asupra cărora încă nu ne-am înţeles, îl citează şi Reuters pe ministrul Tsakalotos.

Un nou acord de bailout este indispensabil pentru ca Grecia să rămână în Zona Euro şi să evite falimentului ţării. Guvernul grec speră în semnarea unui acord pe 3 ani (în valoare de 83 miliarde de euro), ale cărui condiţii să fie votate în Parlamentul de la Atena în această săptămână.

Grecia are nevoie de finalizarea acordului până la data de 20 august, când ar trebui să ramburseze o tranşă de 3 miliarde de euro, dintr-un împrumut acordat de Banca Centrală Europeană.

Grecia nu este capabilă să facă această plată în lipsa unui nou acord cu creditorii săi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ieşind de la o negociere care a durat întreaga noapte de luni spre marţi, ministrul grec de finanţe a declarat presei: „Cred că suntem foarte aproape”. În cursul dimineţii de marţi, Reuters a citat un oficial grec care anunţa că negocierile s-au finalizat cu succes.

În principal, Grecia a acceptat crearea unui fond independent pentru privatizarea unor active şi regulile care se vor aplica în gestionarea activelor bancare neperformante.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: