joi

25 aprilie, 2024

15 martie, 2023

Președintele Bashar al Assad și-a exprimat miercuri sprijinul pentru „operațiunea” Rusiei în Ucraina, adăugând că poziția Siriei nu este doar „din loialitate”. „Avem această poziție nu numai pentru că avem relații amicale și vă suntem loiali, ci pentru că lumea chiar are nevoie de stabilitate”, i-a spus liderul de la Bagdad, președintelui Vladimir Putin, în timpul vizitei efectuate în Rusia.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au discutat despre cooperarea în sfera politică, comercială și umanitară, „precum și despre perspectivele unei soluționări generale a situației din Siria și din jurul său”.

„Anul viitor vom marca cea de-a 80-a aniversare de la stabilire a relațiilor diplomatice dintre cele două țări”, a spus Vladimir Putin, adăugând că discuțiile vor avea loc în două părți, inclusiv un mic dejun de lucru cu omologul său sirian pentru a discuta „toate cele mai importante subiecte de cooperare”.


Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată în septembrie 2021, tot în timpul unei vizite la Moscova a președintelui sirian.

Sprijinul militar al Rusiei l-a ajutat pe Assad să schimbe cursul în războiul civil dezastruos început în 2011 ca o mişcare prodemocraţie.

Rusia, aliatul ce a ajutat regimul lui Bashar al Assad să rămână la putere

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Bashar al-Assad i-a mai spus lui Vladimir Putin că se aşteaptă la rezultate economice tangibile în urma acestei vizite, prima deplasare cunoscută a sa la Moscova de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Declaraţia a fost făcută într-o intervenţie comună înaintea discuţiilor oficiale de la Moscova în care oficialii sirieni îşi pun speranţe că vor aduce mai multe investiţii ruseşti pentru a sprijini Siria, ţară afectată de război şi de sancţiuni.


La rândul său, Putin a declarat că „suntem în contact permanent, iar relaţiile noastre se dezvoltă” şi a salutat „rezultatele importante” obţinute de Moscova şi Damasc în „lupta împotriva terorismului internaţional”, potrivit AFP, agenție preluată de Agerpres.

Însă unul din principalele subiecte ale întâlnirii celor doi lideri ar urma să fie procesul de reconciliere dintre Turcia şi Siria pe care Rusia încearcă să îl accelereze, în special prin organizarea unui summit cu Assad şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Pentru Kremlin, orchestrarea unei reconcilieri între Turcia şi Siria, ale căror relaţii sunt în criză din 2011, ar permite afişarea influenţei diplomatice a Moscovei, în ciuda izolării sale de Occident de la ofensiva din Ucraina.

Siria este un aliat ferm al Moscovei de când Rusia a lansat campania militară ce a ajutat menținerea la putere a regimului lui Al Assad. Rusia a sprijinit Damascul prin bombardamente aeriene extinse în zonelor controlate de opoziție și și-a crescut prezența în Siria după ce SUA și-au retras forțele în 2019.

Serviciile de informații occidentale spun că războiul costisitor din Ucraina a forțat Rusia să-și retragă o parte importantă din trupele active din Siria.

Vizita coincide cu împlinirea a 12 ani de la declanșarea conflictului civil din Siria, care a început cu demonstrații pașnice, în martie 2011, ca parte a mișcării mai ample cunoscute ca „Primăvara arabă”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: