Au sporit îngrijorările că operațiunile Rusiei din Siria ar putea escalada într-un conflict spontan între forțele americane și cele ruse, după ce forțele aeriene rusești au lovit, miercuri, o bază militară americană, potrivit Wall Street Journal (WSJ), citat de de Digi24.
Rusia a desfășurat în luna iunie o serie de operațiuni împotriva coaliției din Siria conduse de SUA, și sursele WSJ vorbesc despre o „creștere semnificativă a provocărilor”, în condițiile în care tensiunile dintre Moscova și Washington sunt deja la cote ridicate după invazia Rusiei în Ucraina.
Forțele rusești au lovit miercuri al-Tanf (foto), o bază militară americană, unde aproximativ 200 de militari americani sunt cantonați alături de luptători locali în încercarea de a suprima o eventuală reapariție a Statului Islamic, potrivit WSJ și Digi24.
Garnizoana al-Tanf se află în apropiere de granița Siriei cu Iordania, în sud-estul Siriei, și este locul unde trupele americane desfășoară o misiune de instruire și consiliere a luptătorilor locali.
Rusia spune că nu i-a vizat pe americani
Rusia a informat SUA despre atac printr-o linie de comunicare stabilită cu mult timp în urmă, sugerând că nu vizează trupele americane, ci caută să hărțuiască forțe locale.
La scurt timp după aceea, avioane de luptă rusești, inclusiv două Su-35 și un Su-24, au survolat baza al-Tanf și au procedat la lovirea avanpostului de luptă. Militarii americani nu se aflau în apropierea bazei în timpul loviturilor și nu au existat victime.
În ciuda faptului că nu au existat victime americane și nici din coaliție, un oficial militar american a descris operațiunea ca fiind un exemplu de „sporire semnificativă a nivelului de provocare”, observată în această lună.
O politică a escaladării conflictului
Joi, SUA capturaseră un lider de rang înalt al grupării Stat Islamic în Siria în timpul unei operațiuni desfășurate la primele ore ale dimineții.
A fost prima operațiune de acest tip a coaliției conduse de SUA în zone aflate efectiv sub controlul Turciei, deși coaliția nu a precizat în ce parte a Siriei a avut loc raidul de joi. În timpul raidului, rușii au trimis în zonă două avioane de vânătoare Su-34.
Coaliția efectuează raiduri și lovituri vizând membrii grupării Stat Islamic, care desfășoară atacuri sporadice de când fostul său lider, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis într-o operațiune americană în 2019.
„Comportamentul recent al Rusiei a fost provocator și de natură să ducă la o escaladare”, a comentat șeful Comandamentului Central al SUA, generalul Erik Kurila. În același timp, a dat asigurări generalul, Washingtonul caută să evite un conflict cu Rusia în Siria.
Politica de escaladarea pe care o practică Rusia în Siria ar putea duce, la un moment dat, la o ciocnire directă cu Statele Unite, avertizează experții citați de WSJ.
***