vineri

19 aprilie, 2024

22 decembrie, 2011

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR1,că vrea ca parlamentarii Puterii să adopte reglementări pentru ca procurorii care fac abuzuri să fie sancţionaţi peste răspunderea disciplinară.

Băsescu şi-a schimbat astfel discursul preponderent laudativ la adresa procurorilor, de până acum, în condiţiile în care recent lideri politici au fost arestaţi preventiv în dosare penale, unii au fost condamnaţi penal, iar alţii au fost achitaţi de către judecători.

Şeful statului a susţinut că procurorii care distrug cariere trebui, la rândul lor, să îşi încheie cariera.


„Deocamdată, conform legii, niciodată nu răspunde procurorul pentru distrugerea carierei unui om politic sau a unui om oarecare. Nu răspund nici procurorul, nici judecătorul. Or, asta mă îndreaptă tot mai puternic către ideea de a discuta cu majoritatea parlamentară şi să nu oprim răspunderea magistraţilor numai la răspunderea disciplinară. Cum tu distrugi o carieră, trebuie să ştii că şi tu îţi închei cariera în momentul în care faci un abuz asupra unui om”, a spus preşedintele, la TVR1.

Băsescu a reluat, însă, şi laudele la adresa procurorilor.

”Eu nu spun că nu au făcut şi lucruri bune şi uitaţi-vă că de când au mai puţine abordări fanteziste şi merg mai mult pe producerea probelor clasice, flagrant, luare de mită , au mai mult succes decât atunci când încep să imagineze”, a arătat el

Procurori-şantajişti

Liderul de la Cotroceni a menţionat şi cazuri relatate de presă, în care procuriri DNA ar fi utilizat şantajul pentru a obţine anumite declaraţii de la cei pe care îi cercetau.


”Am văzut reprodusă în presă o discuţie între doi procurori de la DNA cu un coleg de-al lor, procuror undeva în Oltenia, în care pur şi simplu îl şantajau. Şi am declanşat un alt proces: Măi, un om oarecare, care se vede în faţa unui procuror şi el ştie că procurorul acela îl poate reţine 24 de ore cu mandat, să-l mai ducă şi să ia 29 de zile de arest, păi sigur că îţi face orice declaraţie. Dacă în practica procurorilor este cumva şantajul – <Ori îmi declari asta, ori îţi dau mandat!> – mă tem că suntem departe de a avea nişte procurori care lucrează cu mijloace democratice”, a spus Băsescu.

În context, însă, şeful statului l-a apărat pe şeful DNA, Daniel Morar, despre care a spus că nu e responsabil de abuzurile unor procuriri din subordinea sa, pentru că ”nici procurorii, nici judecătorii nu pot fi controlaţi de şefii lor ierarhici”.

În schimb, Băsescu a subliniat că mandatul său pune accentul pe independenţa justiţiei.

”Dacă e vreun procuror în România care a primit instrucţiuni de la preşedinte, prim-ministru, de la vreun membru al Guvernului să facă vreun dosar cuiva, să o spună public, dacă există. Eu vă garantez că nu există pentru că nimeni nu a făcut lucrul acesta. Una din mizele mandatului meu a fost independenţa justiţiei”, a susţinut Traian Băsescu.

El a mai susţinut că de acreditarea ideii că procurorii şi judecătorii sunt controlaţi de preşedintele ţării în dosare politoce ”cei mai mari infractori sunt interesaţi, sau oameni apropiaţi infractorilor”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: