22 octombrie, 2018

Industria română şi-a revenit, după patru luni de activitate slabă, potrivit Barometrului Industrial publicat luni.

Volumul producţiei şi comenzile, inclusiv cele pentru export au crescut, dar managerii „nu par convinşi că redresarea va fi lină şi uniformă în perioada următoare”, spune raportul SNSPA elaborat pe baza sondajului IRSOP.

Costurile de producție și prețurile au crescut, iar optimismul managerilor nu a crescut peste media primelor opt luni.


„Pe de-o parte, le-a venit inima la loc şi se aşteaptă ca cererea să continue. Pe de altă parte, sunt mai puţin optimişti în legătură cu exportul şi cu nivelul costurilor de producţie”, spune raportul citat.

Evaluările se bazează pe indici rezultați din raportul net dintre răspunsuri semnalează „expansiune” dacă trece de 50 de puncte şi „contracţie” – dacă scade sub 50.

Producția

Indicele volumului producţiei a crescut până la 57 de puncte în septembrie, de la 51 în august, şi este acum cu 1 punct peste media primelor 8 luni din 2018.


Stocurile au crescut şi ele de la 47 la 49, pe fondul achiziţiilor de materiale şi a plusului de activitate

Cererea

Sporul de cerere „este important pentru că semnalează trecerea de la contracţie la creştere” spune raportul citat.

  • Numărul comenzilor noi şi-a revenit chiar mai puternic decât volumul producţiei: au ieşit din zona negativă (49 de puncte în august) și au urcat până la 59, în septembrie.
  • Comenzile pentru export au avansat până la 54 de puncte, dar nu trece de media ultimilor trei ani, deşi vine după scăderea din august până la 47 de puncte, nivelul cel mai scăzut din ultimele 12 luni.
  • Totodată, importurile de materii prime au crescut cu un ritm mai viguros decât exporturile. După ce au înregistrat un scor de 51, în august, acestea au ajuns la 62, în septembrie.

Forţa de muncă

Indicele numărului de angajaţi a ieşit din zona de „contracţie” (44 de puncte) şi a revenit la 50, „lucru care semnalează un echilibru între expansiune şi contracţie”.

„Cu rare excepţii, mişcările de personal în industrie se caracterizează prin scăderi cu amplitudine relativ mică şi apoi reveniri la nivelul iniţial, fără perioade de expansiune semnificativă sau neîntreruptă a numărului de angajaţi. Trenarea se explică prin lipsa investiţiilor la scară largă şi prin flexibilitatea redusă a pieţei muncii”, spune raportul citat.

Costuri și venituri

Costurile de producție au urcat de la 67 la 70 de puncte în zona de expansiune, odată cu volumul producţiei şi al importurilor de materii prime 

Preţurile încasate de către firme au atins şi nivelul cel mai ridicat din ultimele trei luni, de la 57 în iulie, la 60 în septembrie. În aceste condiţii, indicatorul rămâne deocamdată aproape de media din primele opt luni ale anului.

Așteptările

Indexul de optimism al managerilor a crescut până la 60, în septembrie, de la 56 cât era în august. Cu toate acestea, scorul se află mult sub media primelor opt luni (64 de puncte).

Comparativ cu luna august, în septembrie managerii au fost mai optimişti în legătură cu ceea ce îi aşteaptă peste şase luni în materie de comenzi, producţie sau preţuri pe care speră să le încaseze. În acelaşi timp, se arată mai puţin optimişti cu privire la exporturi, la nivelul costurilor de producţie, la importuri şi la numărul de angajaţi.

„În esenţă, aşteptările managerilor rămân volatile. Nu e neapărat un semn rău. Arată că aşteptările ţin cont de fluctuaţiile realităţii, iar puţină teamă contribuie la supravieţuire”, spune Barometrul Industrial.

IRSOP şi SNSPA realizează Barometrul Industrial lunar începând din 2014, după un sondaj pe un eşantion de manageri, chestionaţi privind producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametri ai firmei lor.
Indexul este bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi de contracţie dacă scade sub 50.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: