La obiect

Decembrie 2019 – inflaţia a depășit conjunctural pragul de patru procente

Creşterea preţurilor de consum în decembrie 2019 a fost de 0,42%, semnificativ mai mare față de valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (0,16%), ceea… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Creșterea PIB continuă să scadă. Industria, la -2,7% ca volum pe T3 2019

INS a confirmat valoarea de 3% creștere economică pe trimestrul III 2019 și, implicit, traiectoria descendentă a acestui indicator pe parcursul anului în curs. De… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Contul curent la unsprezece luni, pe minus cu aproape zece miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele unsprezece luni ale anului în curs, un deficit de aproape zece miliarde de euro sau… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Noiembrie 2019: salariul real, +10%, productivitatea muncii, -1%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2019 a fost de 5.196 lei, cu 2,1% mai mare faţă de luna… Mai mult

13.01.2020

Cronicile

Barometrul industrial / Producţia s-a relansat în luna mai, dar optimismul managerilor aluneacă spre „moderat”

de Adrian N Ionescu 27.6.2017

Indicatorul volumului producţiei a crescut în luna mai până la cel mai mare nivel din martie 2016 încoace (63 de puncte faţă de 69) sugerând că „activitatea din industrie s-a reînviorat, după pierderea de suflu din aprilie”, potrivit barometrului industrial realizat de IRSOP şi SNSPA şi publicat marţi.

„Evoluţia lunară arată un tipar care pare să se repete anual. Activitatea creşte în primul trimestru, scade în ultimul, iar la mijlocul anului şerpuieşte de la o lună la alta”, potrivit sursei citate.

Luna mai a înregistrat o schimbare „sensibilă. Cu o lună înainte (aprilie faţă de martie), 72,7% din indicatorii măsuraţi de Barometru arătau scădere. În mai, faţă de aprilie, 54,5% din indicatori erau în creştere, iar restul în scădere sau nemişcaţi”, spune rapotul IRSOP & SNSPA.

Indicatorul de optimism a înregistrat în mai 64 de puncte, numai cu un punct în plus faţă de aprilie şi martie (63), dar sub media ultimelor cinci luni (65).

„Aceste valori sugerează că speranţele managerilor sunt moderat pozitive, dau nu ascendente, ci mai degrabă staţionare”, spun autorii barometrului. Optimismul este măsurat prin agregarea aşteptărilor managerilor privind cererea, producţia şi încasările.

Barometrul industrial IRSOP & SNSPA se bazează pe un sondaj în care managerii chestionați răspund la întrebări privind producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametri ai activității firmelor lor. Valoarea indicatorilor rezultați reprezintă jumătate din proporția celor care spun că situaţia e neschimbată, plus cei care raportează o creştere. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie, dacă scade sub 50.

Cererea este în creştere mai ales la export

Indicatorul volumului producţiei (63 de puncte) este „cu mult peste media primelor 4 luni din 2017 (52 puncte), ca urmare a creşterii comenzilor noi (61 puncte faţă de 56 în aprilie).

Comenzile pentru export au crescut mai mult decât comenzile noi în general, până la 64 de puncte, dar nu au atins nivelul record de 69 de puncte din luna martie 2017.

Totuși, autorii barometrului consideră comenzile „extrem de neomogene”, potrivit datelor statistice. „ În 2016, abaterea standard pentru indexul comenzilor (abaterea de la medie) a fost de 6,8 puncte. În primele cinci luni din 2017 omogenitatea a fost şi mai scăzută, abaterea de la medie ajungând la 10 puncte”.

Indicatorul comenzile neexecutate confirmă afluxul de cerere recentă, crescând de la 44 în aprilie la 50 în mai. Stocurile sunt staţionare (45 de puncte, „în zona de contracţie”), iar interpretarea autorilor barometrului este că „deocamdată outputul producţie nu a avut suficientă consistenţă pentru a declanşa reumplerea stocurilor”.

Importurile de materii prime şi materiale au crescut la 66 de puncte, pe fondul creşterii generale a comenzilor şi a creşterii ţintite a cererii pentru export.

Venituri în creştere, investiţii în stagnare

În luna mai, indicatorul costurilor a fost staţionar la 66 de puncte, dar „se află în zona de expansiune (peste 50)”, mai redus, totuşi, decât în martie (71) şi în februarie (70).

Indexul perţurilor încasate a crescut la 58 de puncte (53 în aprilie). Evoluţia este considerată „un semnal pozitiv, în sensul că preţurile contribuie mai susţinut la veniturile şi la profitul firmelor”, în condiţiile de „ stabilitate relativă a costurilor de producţie”

Pe de altă parte, indexul cheltuielilor de capital stagnează la 55 de puncte, ca în luna aprilie, şi „fix la nivelul mediei din 2016. Practic, indicatorul cheltuielilor de capital arată o înclinaţie relativ constantă, dar slabă a firmelor de a cheltui fonduri pentru capacităţi, echipamente şi alte active care pot asigura creşterea”.

Aprecierile managerilor arată că „preocuparea (pentru investiţii) este relativ omogenă şi nu pare a fi influenţată de volumul producţiei sau de nivelul comenzilor”.

Comportamentul forţei de muncă

Evoluţia numărului de angajaţi arată însă contracţie în mai, răspunsurile managerilor determinând scăderea indicatorului de la 54 de puncte în aprilie la 49 în mai.

Autorii barometrului consideră, totuşi „uşoară” contracţia, „pentru că două treimi din firme nu raportează schimbări de personal.

„La prima vedere scăderea pare neobişnuită, într-un moment de intensificare a cererii şi a producţiei. Este posibil ca datele să fi captat efectul întârziat al disponibilizărilor începute înainte de apariţia comenzilor noi”, potrivit sursei citate.

O altă explicaţie este „intensificarea mobilităţii orizontale a personalului, pe fondul creşterii cererii pentru forţă de muncă. Oamenii nu sunt disponibilizaţi, ci găsesc oferte de muncă mai convenabile, inclusiv în afara ramurilor industriale, datorită extinderii crizei de personal calificat. În aceste condiţii, industria se va confrunta probabil cu un nou tip de risc legat mai mult de capacitate decât de comenzi”.

Barometrul industrial este de IRSOP şi SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 21-23 iunie 2017.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.6.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Coronavirusul a ajuns în Europa și Australia. OMS: Țările să se pregătească de răspândirea virusului ucigaș

Iulian Soare

Primele trei cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus au fost confirmate în Europa, în Franța, și tot sâmbătă a fost identificat și primul pacient pozitiv… Mai mult

Stiri

Parcul auto din România a depășit 8,2 mil. vehicule – infrastructura nu ține pasul. Tendințele în UE

Iulian Soare

Parcul auto din România a crescut la peste 8,2 milioane vehicule în 2018 însă infrastructura rutieră nu ţine pasul, arată un studiu PwC Digital Auto… Mai mult

Stiri

România va înființa, cu fonduri europene, un Institut Național de Genomică

Vladimir Ionescu

România va avea un Institut Naţional de Genomică, ce va permite României să progreseze în domeniul geneticii umane, a anunţat vineri ministrul Fondurilor Europene, Marcel… Mai mult

Europa

Compania poloneză Lot achiziționează firma germană Thomas Cook Condor – 140 de aeronave în dotare și vor mai comanda 30

Iulian Soare

Compania aeriană poloneză LOT a achiziționat firma germană Thomas Cook Condor, creând un grup de aviație ce transportă peste 20 de milioane de pasageri pe… Mai mult

Stiri

Bogdan Aurescu: 54% din personalul din serviciul exterior al MAE era detaşat, la preluarea mandatului

Vladimir Ionescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la Digi 24 că 54% din personalul din serviciul exterior al MAE era detaşat, în noiembrie 2019, când… Mai mult

Europa

Bulgaria expulzează doi diplomați ruși acuzați de spionaj

Iulian Soare

Ministrul de externe al Bulgariei, Ekaterina Zaharieva (foto), a anunțat iminenta convocare a ambasadorului Rusiei la Sofia și decizie de a expulza doi diplomați ruși… Mai mult

Stiri

Ziua Unirii, Iași / Klaus Iohannis pledează din nou pentru anticipate, Ludovic Orban asigură că autostrada Unirii se va face

Razvan Diaconu

În comparație cu alte vizite făcute în oraș de-a lungul timpului, președintele Iohannis nu a mai fost întâmpinat la Iași doar cu urale. Mulțimea adunată… Mai mult