marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 octombrie, 2019

Volumul producţiei industriale a recuperat în septembrie din pierderile lunilor anterioare, dar comenzile pentru export în mai mică măsură, potrivit Barometrului Industrial publicat joi.

Revenirea din septembrie nu certifică o tendință pozitivă certă. Costurile de producție rămân ridicate, în vreme ce veniturile au scăzut față de august, potrivit răspunsurilor managerilor la sondajul SNSPA & IRSOP, pe care se bazează Barometrul.

„Exportul pare anemic, probabil pe fondul încetinirii activităţii manufacturiere din Germania şi din alte ţări occidentale. (…) Starea de spirit în rândul firmelor nu s-a modificat esenţial faţă de luna august, dar managerii par a fi puţin mai optimişti”, spune raportul citat.

Aşteptări mai optimiste după vacanţă


„Indicatorul global de încredere a managerilor s-a îmbunătăţit puţin urcând la 58 de puncte faţă de 55 în august, probabil pe fondul confirmării aşteptărilor adaptative”.

(Citiți și: ”Cădere cu 15% a industriei prelucrătoare în august”)

Altfel spus, managerii au sperat ca activitatea să crească la încheierea sezonului de vacanţă, au văzut că aşteptările lor se confirmă și au căpătat un plus de încredere în evoluţiile pe termen lung.

Indicatorii Barometrului sunt realizați pe baza raportului net dintre răspunsurile managerilor la sondaj și semnalează expansiune dacă trec de 50 de puncte sau contracţie dacă scad sub 50.

Producţia

  • Volumul producţiei a ieşit din contracţie şi a urcat la 58 de puncte în zona de creştere. Acest nivel n-a mai fost atins din luna mai.

  • Stocurile au crescut puţin până la 47 de puncte și s-au aflat mai tot timpul în contracţie în ultimii ani.

Cererea

  • Indicatorul comenzilor noi a crescut de la 45 în august la 58 în septembrie. Creşterea e susţinută îndeosebi de cererea internă, care s-a intensificat probabil şi pe fondul încheierii vacanţei de vară.
  • Comenzile pentru export trenează. În august erau la 43 de puncte în contracţie, iar în septembrie au urcat numai până la 50, adică până la graniţa între contracţie şi expansiune.
  • Importurile de materii prime au crescut însă mai viguros, de la 49 în august la 56 în septembrie.

(Citiți și: ”August 2019 – Exporturile, la cel mai scăzut nivel din acest an. Se cronicizează deficitul lunar la mașini și echipamente”)

Forţa de muncă


Numărul de salariaţi rămâne în zona de contracție, la 48 de puncte faţă de 44 în august.

În ultimele 12 luni, media indicatorului de angajare a oscilat în jurul a 47 de puncte în interiorul zonei de contracţie, ceea ce înseamnă că în ultimul an industria nu a creat locuri noi de muncă.

Costuri şi venituri

Costurile de producţie rămân ridicate. În septembrie indicatorul s-a aflat la 66 de puncte în zona de expansiune, la fel ca în august. Costurile ridicate explică parţial rata scăzută a ofertei de muncă în industrie şi ar putea avea o legătură cu menţinerea inflaţiei peste nivelul dezirabil.

Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au coborât puţin faţă de august, de la 55 la 52, probabil în contextul în care au scăzut exporturile unde preţurile sunt mai mari şi a crescut proporţia comenzilor interne unde preţurile sunt mai reduse.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: