Activitatea din industrie a încetinit puternic faţă de luna decembrie şi a intrat în zona de contracţie, așa cum se estima și cum s-a întâmplat și în ianuarie 2015, potrivit Barometrului Industrial realizat de SNSPA și IRSOP.
Luna ianuarie este cea mai slabă pentru industrie, în general, dar acum exista deja un trend descendent și Barometrul identificase apariția unor dificultăți în ultimele patru luni.
Indicatorul pentru volumul producţiei a scăzut continuu, de la 63 de puncte în septembrie, la 51 în decembrie şi apoi la 44 în ianuarie 2016. Nivelul atins în ianuarie se află în zona negativă, cu 6 puncte sub pragul de 50 care separă expansiunea de contracţie.
Acest nivel la care a ajuns este mult sub media de 56 de puncte valabilă pentru ultimele 15 luni.
Declinul s-a amplificat, în principal, pe fondul scăderii continue a comenzilor noi, a costurilor de producţie ridicate, a preţurilor mici încasate de firme pentru produsele lor şi a stagnării cheltuielilor pentru înnoirea capacităţilor şi echipamentelor capabile să susţină creşteri pe termen lung.
Alte constatări:
- faţă de luna decembrie, indicatorul pentru comenzi noi a coborât de la 52 la 44 de puncte
- indicatorul pentru costuri de producţie a urcat de la 56 la 58 de puncte (aflându-se în zona de creştere)
- indexul preţurilor încasate a scăzut de la 50 la 48
- cheltuielile de capital au rămas de câteva luni la 56 de puncte
- volumul comenzilor neexecutate s-a contractat mult în luna ianuarie (index 33 faţă de 42 în decembrie), ceea ce arată că firmele au livrat ce au avut de livrat, fără să-și refacă întregul portofoliul de comenzi. Această situaţie poate semnala un exces de capacitate în raport cu cererea, cu consecinţe negative, pentru că duce la scăderea preţurilor.
- indicatorul pentru numărul angajaţilor se află în zona de contracţie (46 în ianuarie faţă de 45 în decembrie), semn că firmele nu par să angajeze personal suplimentar şi ar putea să recurgă la disponibilizări.
Perspective
- Există şi indicii care sugerează o posibilă redresare, mai constată Barometrul Industrial. Indicatorul pentru stocuri a scăzut de la 50 în decembrie la 43 în ianuarie, ceea ce înseamnă că firmele au avut debuşeu pentru produsele lor şi vor încerca să reumple stocurile, în măsura posibilului.
- Exporturile şi importurile au cunoscut o oarecare revigorare, probabil în contextul livrării comenzilor cu scadenţă la finele anului 2015. Indexul pentru exporturi a crescut de la 42 la 50, iar cel pentru importuri de la 48 la 52.
Dacă se repetă situaţia din 2014, este de așteptat ca după căderea din ianuarie să urmeze o revenire în intervalul februarie-aprilie 2016.
Barometrul este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 307 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.