luni

22 aprilie, 2024

22 august, 2015

sonda titeiPrețul petrolului a coborât vineri, la Bursa din New York, sub pragul psihologic de 40 de dolari barilul, pentru prima oară după februarie 2009, scrie MarketWatch.

O scădere de aproape 35 de procente, comparativ cu iunie, luna când a atins cel mai ridicat nivel de anul acesta, explică Bloomerg.

În condițiile în care consumul scade (cum se întâmplă în China, de exemplu, al doilea cel mai mare consumator din lume), statele OPEC sunt hotărâte să intensifice extracția, iar în SUA  stocurile de țiței au urcat cu 2,62 milioane de barili, până la 456.2 milioane, potrivit celor mai recente date.


” Este clar că principalii producători – saudiții, rușii, americanii și ceilalți – se lupta pentru cota de piață”, a declarat pentru Bloomberg John Kilduff, partener la capital LLC.

OPEC are mai mult de un an de când pompează peste cota zilnică de 30 de milioane de barili, iar Arabia Saudită a anunțat pentru iunie un record istoric, peste cel mai mare volum de extracție lunar de până acum, înregistrat în 1980. Producții record a avut și Irakul.

productie petrol sua arabia saudita

Potrivit MarketWatch, OPEC a produs puțin peste 32 de milioane de barili zilnic.


De asemenea, Angola intenționează să livreze 1,83 milioane de barili pe zi în luna octombrie, cel mai mare volum de după 2011, mai scrie Bloomberg.

Dacă statele non-OPEC au încetinit producția ca răspuns la diminuarea prețurilor, cartelul este hotărât să continue, pentru a-și lua înapoi cota de piață pierdută în favoarea SUA și a petrolului de șist.

Scăderea prețului nu vine doar pe fondul intensificării extracției, ci și în contextul îngrijorărilor privind economia Chinei și a încetinirii creșterii de pe piețele emergente.

Estimări optimiste

În pofida situației actuale, Agenția Internațională pentru Energie (EIA) a prezentat la începutul lunii o estimare optimistă conform căreia cererea de petrol la nivel mondial ar urma să crească anul acesta cu aproximativ 200.000 de barili pe zi, până la 1,6 milioane de barili, cel mai rapid ritm înregistrat în ultimii cinci ani.

Prognoza se bazează nu doar pe așteptările privind creșterile economice, ci și pe faptul că ieftinirea petrolului va încuraja consumul.

cerere titei iea

 

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: